دنیای سینما: نقد و بررسی فیلم Ant-Man

در ۱۳۹۴/۰۹/۲۴ , 20:02:57

فیلم‌های ابرقهرمانی عموماً حداقل از لحاظ تجاری فیلم‌های موفقی محسوب می‌شوند، مگر اینکه چیزی فراتر از یک شکست یا فاجعه باشند؛ همانند چهار شگفت انگیز که کلمات ناتوان از وصف وضعیت اسفبار آن است. همین مسئله نیز باعث شده تا شرکت مارول که یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های فیلم سازی ابرقهرمانی است تصمیم گرفته تا برای کسب درآمدهای هنگفت به سراغ ابرقهرمانانی برود که حتی تاکنون اسم‌شان را هم نشنیده‌اید. این قضیه با اکران موفقیت آمیز فیلم نگهبانان کهکشان آغاز شد و حال نیز نوبت به ابرقهرمانی دیگر رسیده است، آنت من. این فیلم که می‌شود گفت از لحاظ تجاری نسبتاً موفق عمل کرده است آغازی بر ماجراجویی‌های این ابرقهرمان خواهد بود؛ زیرا حداقل طرفداران این شخصیت تازه وارد به دنیای سینما می‌دانند که باید منتظر تماشای این شخصیت در فیلم کاپیتان آمریکایی: جنگ داخلی باشند. البته این فیلم برای اکران فراز و نشیب‌های بسیاری را داشته است؛ برای اولین بار در سال ۲۰۰۶ مقدمات ساخت این فیلم آغاز و پس از اتفاقات فراوان بالاخره در سال ۲۰۱۵ اکران شد. با تمام این توضیحات برای نقد و بررسی فیلم Ant-Man با دنیای بازی همراه باشید.

ant-man1
آنتونی، شخصیتی که با کمی زمان بیشتر مرگش می‌توانست تاثیرگذارتر باشد

فیلم داستان اسکات را روایت می‌کند، فردی که پس از یک دست‌برد از زندان آزاد شده و به تولد دخترش می‌رود که به شدت به او وابسته است؛ اما حالا همه چیز تغییر کرده و همسر سابقه‌اش نامزد دیگری  دارد و همین مسئله باعث بازگشت او به دنیای سرقت می‌شود که این‌ها زمینه‌ساز تبدیل‌شدن او به یک ابرقهرمان می‌شوند.

داستان این فیلم را از لحاظ روایت می‌توان به طور کلی به دو بخش تقسیم کرد؛ نیمه آغازین و نیمه پایانی. در نیمه آغازین، فیلم که عملاً هیچ حرفی برای گفتن ندارد، شما با داستان و البته شخصیت‌هایی بشدت کلیشه‌ای روبرو می‌شود؛ فردی که از زندان بازگشته و قصد جبران را دارد اما اطرافیان او را طرد کرده و همین مسئله زمینه‌ساز می‌شود تا دوباره بسمت جرم و جنایت بازگردد. در کنار این شخصیت‌ها و روایت کلیشه‌ای، فیلم به طور کلی حرفی برای گفتن در این نیمه ندارد و فیلم کسل‌کننده می‌شود و مخاطب را از مشاهده ادامه فیلم بازمی‌دارد. اما در نیمه دوم فیلم به نوعی ورق برمی‌گردد، حداقل نه بخش داستانی؛ زیرا در این بخش ابرقهرمان رونمایی می‌شود و همین مسئله به افزایش جذابیت فیلم کمک شایانی می‌کند. در کنار بخش روایت، شخصیت‌پردازی‌ها نیز به خوبی کار نشده‌اند و کلیشه در آن‌ها خودنمایی می‌کند. در کنار شخصیت اصلی داستان که به نوعی به آن پرداختیم، شخصیت منفی داستان نیز حرفی برای گفتن ندارد و معادل او را در بسیاری از فیلم‌های دیگری دیده‌ایم. شخصیتی که از طرف یکی از شخصیت‌های اصلی داستان مورد اعتماد قرار نمی‌گیرد و او هم برای اثبات خودش برای او دست به هرکاری می‌زند تا بدین صورت ثابت کند که اعتماد نکردن به او بزرگ‌ترین اشتباه زندگی‌اش بوده است. در کنار این‌دو، دیگرشخصیت‌های فیلم نیز از قابل‌قبول پا را فراتر نمی‌گذارند و عملاً چیزی برای ارائه ندارند تا مخاطب جذب آنان شود و ارتباطی میان آن‌ها ایجاد شود. مشکل بعدی که در فیلم‌نامه وجود دارد این است که نویسنده به هیچ وجه به جزئیات داستان دقت نکرده است، شاید هم با سهل‌انگاری از آن‌ها گذشته است. برای مثال در فیلم هیچ وقت دلیل مناسب بودن اسکات برای این لباس و همچنین چگونه پیدا شدن او توسط دکتر پیم بیان نمی‌شود، یا مورد بعدی که بیشتر در چشم می‌آید این است که اسکات برای پوشیدن لباس تمرینات سختی را پشت سر می‌گذارد اما شخصیت منفی داستان، دارن، بسیار ساده آن را برتن می‌کند و حتی به مبارزه با آنت‌من می‌پردازد که با بخش‌های قبلی داستان در تناقض است. اما در میان تمامی این نقاط ضعف می‌توان به طنزهایی که بگیرنگیر دارند هم اشاره کرد که نسبتاً در این بخش، فیلم‌نامه موفق عمل کرده است. همچنین در فیلم، نویسنده به خوبی توانسته رابطه متزلزل میان پدر و دختر را به نمایش بگذارد که در کنار بیان چگونگی کشته شدن مادر هوپ که توانسته مقداری فیلم را غم‌انگیز جلوه دهد، از تنها بخش‌های قابل‌قبول این بخش هستند.

ant-man2
شخصیت منفی فیلم که به‌هیچ‎‌وجه حرف تازه‌ای برای گفتن ندارد

در میان بازیگران مایکل داگلاس و نیکل آوانجلین به ترتیب به خاطر نقش‌آفرینی در فیلم‌های وال استریت و دو قسمت پایانی هابیت شناخته می‌شوند. شخصیت اصلی داستان نیز به پال راد ۴۶ ساله آمریکایی رسیده، بازیگری که پیش از این با فیلم‌های بی-سرنخ و تابستان داغ شناخته می‌شده است. در مجموع بازیگران بزرگ فیلم همانند مایکل داگلاس تنها در حدی ظاهر می‌شوند که به توان آن ها را قابل قبول دانست که حداقل باعث پس زدن مخاطب نمی‌شوند. پاول راد که  نیز نقش سختی را برعهده داشته است توانسته از پس سکانس‌های اکشن و طنز فیلم برآید. شاید به توان اوج استعدادهای بازیگری آن‌ها را همان سکانس غم‌بار فیلم دانست که هر سه بازیگر اصلی فیلم توانستند به خوبی حس مورد نظر را به مخاطب القا کنند.

 

ant-man3
یک ژست ابرقهرمانانه…

اما به نظر من بخش اکشن فیلم مهم‌ترین دلیل برای دیدن آن است. عنصری که باعث می‌شود فیلم در نیمه پایانی خود جذابیت بسیار بیشتری پیدا کند و آن داستان و شخصیت‌های کلیشه‌ای نتوانند خودنمایی کنند. اکشن فیلم آن ‌طور نیست که هیجان را در لحظه لحظه‌های فیلم به مخاطب خود القا کند و آدرنالین خون را افزایش دهد؛ بمانند اکشنی که در مد مکس شاهد آن بودیم، اما اکشن فیلم مقداری از حد قابل‌قبول بالاتر است که دلیل آن را هم می‌توان در نوع اکشن فیلم اشاره کرد. اینکه اتفاقات و مبارزات در دنیایی متفاوت رخ می‌دهد؛ دنیایی که انسان‌ها با تمام عظمت‌شان هم اندازه کوچک‌ترین موجودات دنیا شده‌اند. همچنین حضور انواع اقسام مورچه‌ها نیز جذابیت خاصی به اکشن فیلم افزوده و کارگردان به خوبی توانسته از پتانسیل حضور این موجودات ریز  استفاده کند.

در مجموع آنت‌من، یک فیلم ابرقهرمانی با شخصیت‌ها و داستانی کلیشه‌ای است در بخش فیلم‌نامه که در کنار بازیگرانی قابل‌قبول، حرفی برای گفتن ندارد؛ اما مسئله‌ای که باعث می‌شود این فیلم ابرقهرمانی حداقل برای یک‌بار ارزش دیدن را داشته باشد، اکشن درآمیخته با طنز آن است که آن هم تنها در نیمه پایانی فیلم قابل مشاهده است.


12 دیدگاه ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

  1. در کل فیلم متوسطی بود
    به قول شما ارزش یکبار دیدن رو داشت
    یکی از ضعف هاش این بود که رابطه عاطفی بین اسکات و دختر دکتر پیم رو درست نشون ندادن
    طوری که آخر فیلم از احساسات بین این دو شخصیت بیشتر متعجب شدم
    :-)

    ۰۰
  2. اول اینکه،با تشکر از آقای رضایی بابت این بخش خوب :۱۵:
    دوم اینکه،کاش این بخش رو زیادش کنین :۲۴: مثلا هفته ای دو فیلم! :۲۴:
    سوم هم راجع به فیلم!
    عمدتا همه مردم،مرد عنکبوتی،مرد آهنی و هالک رو آشنایی دارن،اما کمتر کسی هست که مرد مورچه ای رو بشناسه!
    خود مارول هم اون چنان روش مانور نداد،تا شاید مثل نگهبانان کهکشان که اونم نسبتا ناشناخته بود،تا شخصیتش واسه مردم خوب شناخته شه!
    صحنه های اکشن خوبی داره،ولی قابل پیش بینی..یعنی خلاقیت وجود نداشته،همون طور که آقای رضایی توی متن هم گفتن!
    سکانس های اکشن مختلفی هست توش،که کمی از بار کمبود خلاقیتش کم میکنه
    و صدالبته همونطور که گفتن صحنه های دراماتیکش واقعا عالین!
    اگه رابطه ی بین اسکات و دخترش،بیشتر بهش پرداخته میشد،و اینکه کارگردان از بازیگر دختر بهتر استفاده میکرد مخصوصا تو سکانس هایی که با اسکات هم بازیه،مطمئنن نیمه اول فیلم هم مثل نیمه دومش موفق میبود!
    درکل،فیلم بدی نبود،اما فیلم ساکت و ساده ای بود!فیلمی که سرگرمی هست،اما تو ذهن نمیمونه..
    به نظر من این فیلم فقط یک مقدمه بود،که بتونه مردم رو به یه شناخت سطحی از مرد مورچه ای برسونه،تا بعدا،در قالب یه فیلم یا فیلم های دیگه،مثل همین جنگ داخلی،شرکت داشته باشه..
    شرمنده زیاد شد :۲۴:

    ۰۰
    1. ممنون از شما بابت دیدگاهتون! ولی باورکنید اصلا فرصت کافی رو ندارم، تازه فیلماییم که ارزش نقد رو داشته باشه کمه!(هرچند بعضی از فیلما بخاطر محبوبیت داستان، شخصیت یا نسخه های قبلی شون مجبوریم نقد کنیم) درغیر اینصورت مث گذشته حداقل هفته ای یک فیلم رو نقد میکردیم!

      ۰۰
    2. Spotlight
      Steve Jobs
      Carol
      Everest
      Inside Out
      Creed
      Assassin
      Southpaw
      Crimson Peak
      The Walk
      Bridge of Spies
      The Martion
      و در آینده ای نزدیک
      Star Wars VII The Force Awakens (با متای ۸۱)
      The Hateful Eight
      (با متای ۸۴)
      The Big Short (چهار ستاره ی بزرگ هالی وود)
      THE REVENANT

      خیلی از این فیلم ها نیازی به کیفیت خارق‌العاده بلو-ری ندارن!
      و همینطور هم که میبینید همه ی این ها بین خوب تا شاهکار دسته بندی میشن !
      تعجب میکنم چطور میگید که کمبود فیلم خوب داریم!
      تشکر از زحماتتون ولی بنظرمن بهتره به جای همچین فیلم های فاقد ارزش هنری به فیلم های پر مفهوم قدیم یا جدید بپردازید…

      ۰۰
    3. ممنون از دیدگاهتون. خیلی از فیلمهایی که گفتید که واقعا باید نقدشن مث پل جاسوسها، کرید یا چند مورد دیگه حتی کیفیت HDRip که برا نقد استفاده میکنم هنوز نیومدن! و حتی بعضیها هم حتی اکران نشدن!(منظورمم از کمبود فیلم خوب نه اینکه نیست، منظورم این بود که کیفیت خوبشون نیومده حداقل!) در باقی موارد هم کاملا حق با شماست که بدلیل کمبود وقت نتونستم نقدشون رو آماده کنم و از تمامی دوستان هم بخاطر این اتفاق عذرخواهی میکنم!

      ۰۰
    4. PrinCe S@
      اتفاقا انت من از شخصیت های شناخته شده ی مارول هست و از مهم ترین ها…
      وقتی کمیک خون نیستید
      بهتره راجع بش هم فکتی صادر نکنید ;)

      ۰۰
    5. “عمدتا همه مردم،مرد عنکبوتی،مرد آهنی و هالک رو آشنایی دارن،اما کمتر کسی هست که مرد مورچه ای رو بشناسه!”
      :۲۴:
      راجع به عموم مردم حرف زدم،نه کمیک خون ها :۲۴:
      خب نه،منم تو زمره ی عموم مردمم دیگه،چون کمیک نمیخونم :۲۴:
      یه فیلم که میاد،علاوه بر اینکه مال طرفداران اون سری عه،مال مردم عادی هم هست! :۲۴:

      ۰۰
  3. به عنوان یه فیلم ابرقهرمانی فیلم سرگرم کننده ای بود و تو فیلم های ژانر خودش فیلم خوبی بود ولی نه عالی!
    داستان که چیز خاصی نداشت یعنی تو این ژانر فعلا دنبال داستان نواورانه و خاص نباید باشیم ولی صحنه های طنز خوبی در اومده بود!

    ۰۰

مقالات بازی

بیشتر

چند رسانه ای

بیشتر