نقد فیلم Free State of Jones؛ اتحاد برای استقلال!
این اولین بار نیست که جنگهای داخلی ایالات متحده، چرایی، چگونگی این جنگها و تصویر درگیریها و جبههها در میادین جنگ به مضمون اصلی یک فیلم سینمایی تبدیل میشود؛ «ایالت آزاد جونز» (Free State of Jones) فیلمی است که با محوریت تاریخی و رئال از جریانات و اتفاقات دوران جنگهای داخلی آمریکا صحبت میکند. با این تفاوت که اینبار جنگ، جبهه، سیاست و بردهداریهای زمان جنگهای داخلی از زاویهی دید شخصیتی به نام «نیوتون نایت» (Newton Knight) روایت میشود.این یک روایت واقعی از زندگی قهرمانانه و رابینهود وار آقای «نایت» است. در ادامه با دنیای بازی همراه باشید.
فیلم «ایالت آزاد جونز» یک ماجرای واقعی، رئال و کاملا مستند را به تصویر میکشد؛ با این حال بخش عظیمی از دیالوگها و سخنرانیهای شعاری فیلم، توسط نویسندگان فیلمنامه و کارگردان در فیلم حضور پیدا کردهاند. این محتوای خارج از واقعیت اکثرا تاثیر پذیرفته از سیاستهای امروزی ایالات متحده و سخنرانیهای رایج و شعاری رهبران بزرگ دنیاست.
چنان که گفته میشود، شخصیت «نیوتن نایت» که در فیلم به عنوان یک قهرمان مطلق از وی یاد میشود، در چند قالب شخصیتی متنوع در تاریخ تشریح شده است. برخی معتقدند که او چیزی نبود جز یک شورشی با شرافت! جمعی هم او را از رهبران شجاع و گمنام دوران جنگ داخلی میدانند. دیدگاههای زیادی دربارهی زندگی این شخصیت تاریخی مطرح میشود، با این وجود در فیلم «ایالت آزاد جونز»، شخصیت «نایت» قهرمانانه، شجاع و محبوب توصیف میشود و تحت تاثیر بازی ستودنی «متیو مک کانهی» (Matthew McConaughey)، این نقش به یکی از بینظیر ترین شخصیت پردازیهای محبوب تاریخی تبدیل شدهاست.
طبق واقعیتهای موجود و اندکی دست درازیهای کارگردان داستان بدین گونه برای مخاطب تشریح میشود.
«نیوتون نایت» (متیو مک کانهی) فرد رعیتی است که در اولین نماهای فیلم، در جبههی جنوبی درگیریهای دخلی ایالات متحده، در نقش یک پرستار جنگ به تصویر کشیده میشود. به دنبال جذب نیرو، سربازهای جنگی و تامین غذای ارتش، مردم تحت فشار سنگین سران جنگ قرار میگیرند.
«دنیل» (جیکوب لافلند) برادر زادهی نوجوان «نیوتن نایت» است که به اجبار نیروهای جنوبی به جنگ اعزام میشود. تلاشهای «نایت» برای حفظ جان «دنیل» و محافظت از او در جبهههای نبرد به جایی نمیرسد و «نایت» برادر زادهاش را از دست میدهد. با تعریف این پیشزمینه، «نایت» دیگر تمایلی برای حضور در جبههها ندارد و با تکیه بر جملهی «این جنگ من نیست!» از میدانهای جنگ خارج میشود و در جمع فراریهای جنگی، بعنوان یک رهبر شروع به ایجاد یک اتحاد میکند. اتحادی که با هدف تاسیس یک ایالت آزاد در منطقهی میسیسیپی متشکل از دهقانها، بردههای سیاهپوست و رعیت فقیر برپا میشود.
روایت داستان فیلم در میان شلوغی جنگها اما با موضوع انسان دوستی، نوع دوستی و برده داری موضوع و منظور خود را مطرح میکند.
ماجرای فیلم تا یکسوم ابتدایی به شدت لذت بخش، پر هیجیان و جذاب جلوه میکند؛ اما به دنبال آن تحرک ابتدایی کار به یکباره از فیلم صلب میشود. گویی انرژی فیلمساز در همان ابتدای کار به پایان میرسد!
داستان رئال فیلم در حد معمول جذاب است اما شیوهی روایی کار فیلم را گاها فیلم را خیلی کمهیجانتر و بیسروصدا تر از چیزی که انتظار میرود، معرفی میکند.
در فیلم ریزهماجراهای زیادی مطرح میشود که غالبا به حال خود رها میشوند. به این سبب، جز شخصیت «نیوتن نایت» که عالی است، مخاطب تقریبا با هیچ یک از دیگر کاراکترهای ماجرا جز در چند مورد خاص، ارتباط خاصی برقرار نمیکند. بهعنوان مثال، درفیلم شخصیت بردهی سیاهپوستی بهنام «موسی» (مارشلا علی) وجود دارد که بعد از دو همسر «نیوتن» تقریبا پر رنگترین شخصیت داستان است. «موسی» از همان لحظات اولیهی شکل گیری اتحاد، از همراهان «نایت» است. حتی فیلم دقایق قابل توجهی را به این شخصیت اختصاص میدهد؛ با این حال هیچ ارتباط احساسی قابل درکی میان «موسی» و تماشاگران جریان پیدا نمیکند.
انتخاب «متیو مک کانهی» برای ایفای نقش «نایت» قطعا یکی از بهترین انتخابهای امسال است. او در جریان درگیریها، چالشها، کمکهای دلسوزانه و مبارزه با بردهداری در موقعیتهای به شدت متنوعی قرار میگیرد. اجرای این نقش توسط «مک کانهی» بازیگر توانمند سینما، در تکتک موقعیتها و لحظات، عالی، پر از احساسات، تاثیرگذار و بینظیر است.
فیلم با برچسب ژانر اکشن منتشر شده است؛ با این وجود در پیکرهی کلی فیلم، اکشن قابل توجه زیادی دیده نمیشود. لحظات اکشن فیلم کم تعداد، کوتاه، پراکنده اما پرهیجان و جذاب هستند. با وجود این، تمرکز فیلم همواره بر بعد مضمون گرای فیلم است تا تلاش برای خلق موقعیتها و اجراهای اکشن!
فضای بصری فیلم به صورت کلی اکثرا در مضارع سرسبز ذرت، مردابهای میسیسیپی و کمی هم در کوچه خیابانهای شهر دنبال میشود. بدین ترتیب کارگردان از کلیشههای فضاسازی رایج فیلمهای اینچنینی به خوبی گریخته است.
«ایالت آزاد جونز» فیلم خوب مستندی را از زندگی شایستهی «نیوتن نایت» به تصویر میکشد و بهواسطهی آن مفاهیم ارزشمندی از نژاد پرستی، استقلال و اتحاد را برای تماشاگر تعریف و تشریح میکند. فضای کلی فیلم و بازهی زمانی جنگ داخلی فضای جذابی است. تماشای حضور و هنرنمایی ارزشمند«متیو مک کانهی» را از دست ندهید!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
تشکر بسیار بابت این بررسی خوب
دو روز پیش دیدمش تا یه جایی جالب بود ولی بعدش هی ضعیف و ضعیف تر شد فقط بخاطر مک کانهی تا اخر دیدمش.
تنها ایرادی که از فیلم میشه گرفت پایانش بود …
متاسفانه این فیلم از روی حقایق ساخته شده و پایانش کل فیلم رو تحت الشعاع قرار داد
در عین حال وجود فیلمی همچون میهن پرست هم سایه انداخت روی این فیلم و اونطور که باید خودی نشان نداد شاید اگر میهن پرست وجود نداشت این فیلم خیلی بیشتر مورد پسند قرار می گرفت و توجه منتقدین رو جلب می کرد
به خاطر وجود مک کانهی ارزش یکبار دیدن رو داره
از فیلمی که میتیو مک کانهی توش باز کرده باشه نمیشه گزشت .
یعنی این بشر بیاد بشینه دوساعت به دوربین نگاه کنه اون بهترین فیلم تاریخ میشه jff .
من اگاهی دقیقی از وقایع تاریخی جنگ داخلی ندارم ولی داستان برایم جذاب بود و داستان رو دوست داشتم چون فقدر در مورد ایالت ازاد نبود بلکه در مورد برده داری حتی بعد از دوران برده داری و نژاد پرستی بود . و به نظرم خیلی خوب توانسته بود شرایط رنگین پوست هارو نشون بده .