نقد بازی Crash Team Racing: Nitro-Fueled
اکتیویژن پس از انتشار بازسازی کرش بندیکوت و با توجه به بازخوردهای فوقالعادهای که دریافت کرد حالا دست به انتشار نسخهی به روزرسانی شدهی کرش تیم ریسینگ با نام (Crash Team Racing: Nitro-Fueled (CTR زده است. CTR یک بازی مسابقهای و در عین حال اکشن است. سبک گرافیکی بازی کارتونی است و به نوعی میتوان آن را رقیب سری مشهور ماریو کارت دانست. در ادامه با آخرین مقالات بازی و نقد بازی Crash Team Racing: Nitro-Fueled با دنیای بازی همراه شوید.
نسخهی اصلی بازی حدود بیست سال قبل منتشر شد و توانست به واسطه نوآوریهایی که در آن زمان داشت نظر مخاطبان را جلب کند. در زمان انتشار اولیه، بازی چه از نظر گرافیکی و چه از نظر گیمپلی المانهای تازهای برای گیمرها داشت و تجربهای کاملا جدید و تازه به شمار میآمد. از جمله مهمترین تفاوتهای بازی نسبت به ماریو کارت سرعت و اکشن بالای بازی بود. مجموع این عوامل دست به دست هم داده بودند تا بازی تجربهای کاملا متفاوت نسبت به ماریو کارت ارائه دهد. نتیجه هم این شد که با وجود رقیب سرسختی مثل ماریو، کرش توانست مخاطب خود را پیدا کند و در بازار موفق عمل کند. بازسازی بازی پس از بیست سال یک نوع ریسک محسوب میشود اما اکتیویژن با توجه به تجربه قبلی خود و محبوبیت این سری دست به این ریسک زد. نتیجهی این ریسک هم به نظر مثبت از آب درآمده و به نظر میرسد آن فرمول قدیمی در دوران نوین بازیهای رایانهای هم موفق عمل میکند و هنوز هم قادر است مخاطبش را میخکوب کند. در بازسازی بازیها مخصوصا بازیهای قدیمی و خاطرهانگیز شاید مهمترین نکته حفظ مشخصههای اصلی و حال هوای بازی باشد. اما در کنار این موضوع باید توجه داشت که اثر جدید باید برای مخاطبان دورهی خود مناسب باشد. سلیقهی گیمرهای فعلی تفاوت زیادی با همنوعانشان در بیست سال قبل دارد. شاید مهمترین موفقیت Nitro-Fueled همین باشد که توانسته است در عین پایبندی به ویژگیهای اصلی، خود را با قوانین جدید صنعت بازیهای رایانهای وفق دهد.
گیمپلی بازی دقیقا همان حس و حال گذشته را دارد. مسابقاتی هیجانانگیز که مخلوطی از سرعت و اکشن را ارائه میدهند. استودیوی سازنده یک تغییر کوچک هم در گیمپلی بازی داده که عمق خوبی به آن داده است. در عنوان اصلی قابلیت دریفت وجود داشت. در این نسخه ویژگی جدیدی به دریفت اضافه شده با نام Turbo Boost. در حین دریفت کشیدن در زمان مناسب با فشردن یک دکمه، سرعت ماشین برای چند لحظهای افزایش مییابد و در هر بار دریفت کشیدن میتوانید تا سه بار این حرکت را تکرار کنید. همین ویژگی به ظاهر ساده عمق زیادی به گیمپلی داده و عامل تعیین کنندهای در مشخص کردن برنده و بازنده است. هوشمندی تیم سازنده همین است که تغییرات را به اندازه اعمال کردهاند و در این کار زیاده روی نکردند. بازی در مجموع ۴۴ مسیر مسابقه دارد. همانند بازی اصلی مسیرها هنوز هم چالش برانگیز هستند و در کنار رقبا یکی از مهمترین چالشها، غلبه بر مسیرهای بازی است. تنوع بالا در طراحی مسیرها باعث شده تنوع کلی خوبی را شاهد باشد. حالتهای مختلفی هم در بازی وجود دارد. از بخش داستانی گرفته تا کاپهای مختلف و بخش مبارزه.
در بخش داستانی بازی شاهد یکسری میانپردههای سینمایی جذاب و خندهدار هستیم که به نوعی داستان بازی را روایت میکنند. دشمنی اهریمنی به سیارهی زمین آمده و قصد دارد سریعترین راننده زمین را شکست دهد. یکی از تفاوتهای این نسخه با ورژن اصلی، آزادی عمل بازیکن در بخش داستانی است. در نسخهی اصلی بازیکن پس از انتخاب شخصیت مورد نظرش برای بازی در بخش داستانی دیگر نمیتوانست در طول این بخش شخصیتش را عوض کند. اما در Nitro-Fueled هر زمان میتوانید شخصیت خود را تغییر دهید. ۲۶ شخصیت قابل بازی وجود دارند. علاوه بر اینها، امکان تغییر بدنهی ماشین، رنگ و لاستیک هم وجود دارد. همچنین میتوانید ماشین خود را با برچسبهای متنوع تزئین کنید.
همانطور که میبینید بازی به شدت از نظر بصری متنوع است و قطعا چشمتان را خسته نخواهد کرد. در کنار تمام این نقاط مثبت چند نکته منفی هم وجود دارد. بازی با نرخ ۳۰ فریم در ثانیه اجرا میشود. شاید ۶۰ فریم بودن بازی تجربه دلچسبتری را رقم میزد. اما از طرفی احتمال داشت با ۶۰ فریم شدن بازی کیفیت گرافیکی بازی افت کند. در حال حاضر انیمیشنهای شخصیتها بسیار متنوع بوده کیفیت بافتهای شخصیتها و مسیرهای مسابقه قابل قبول است و از همه مهمتر شاهد افکتهای انفجار چشمنوازی هستیم. نکتهی منفی بعدی بارگذاریهای متعدد و زمانبر است. تقریبا برای جابهجایی در هر قسمت از بازی باید صفحهی لودینگ را تحمل کنید. صفحهای که خیلی سریع هم از میان نمیرود و کمی صبر و حوصلهی گیمر نسل هشتمی را به چالش میکشد.
از حالتهای پرطرفدار بازی میتوان به بخش چند نفره آن اشاره کرد که احتمالا بسیاری از خوانندگان این مطلب با آن خاطره دارند. تا چهار نفر به صورت آفلاین میتوانند با یکدیگر در حالتهای مختلف مسابقه دهند. تمام مسیرهای بازی هم از ابتدا در این بخش در دسترس هستند. علاوه بر این میتوانید به صورت آنلاین هم به رقابت با دیگر بازیکنان بپردازید. همه این حالتها باعث شده بازی به این راحتیها تکراری نشود و برای مدت زیادی سرگرم کننده بماند.
کاری که Beenox در بازسازی این عنوان انجام داده، حرکتی بزرگ و چشمگیر است. قطعا از این به بعد توقعمان از ریمسترها و بازسازیها خیلی بالاتر از قبل خواهد بود. اگر از طرفداران قدیمی CTR هستید مطمئن باشید از Nitro-Fueled نهایت لذت را خواهید برد. اگر هم تا پیش از این بازی را تجربه نکردید بدانید CTR با ماشین زمان از سال ۱۹۹۹ به سال ۲۰۱۹ آمده تا نشان دهد همچنان دود از کنده بلند میشود.
Resolution
Platform: PS4 – Score: 8.5 out of 10
What Beenox is undoubtly remarkable and noteworthy. CTR made quite an impression on us, and has unquestionably raised our expectations for the upcoming remastes and remakes. If you are an old fan of CTR, then rest assured, because you will have a whale of time playing Nitro-Fueled. And if you have not played the original yet, then this is your chance.
(این نقد بر اساس نسخه منتقدین بازی نوشته شده که توسط Activision در اختیار دنیای بازی قرار گرفته است.)
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
برای پی سی نمیاد؟
فعلا که چیزی تایید نشده
ولی با توجه به این که N’Sane Trilogy و Spyro برای پیسی منتشر شدند، این هم احتمال انتشارش هست.