میزگرد کاربران سایت دنیای بازی با مرد جنجالی این روزها: “فرهود فرمند”

در ۱۳۹۰/۰۷/۰۶ , 20:35:24

“فرهود فرمند” یکی از قدیمی ترین بازی سازان ایران است. قبل از کوهنورد یک بازی پلتفرمر دیگر ساخته که مربوط به سال ها پیش است. این روزها، این فرد مرد جنجالی صنعت بازی ایران است. البته می توان به جای کلمه ی جنجالی از معترض نیز استفاده کرد. فرهود فرمند با این که تندیس بهترین بازی را در نخستین جشنواره بازی های تهران از آن خود کرد، ولی بازهم از داوری و نتایج آن گله داشت. حتی در آخرین دیدار حضوری ما از تبیان و شرکت ناشر نیز به دلیل انتشار بد بازی و پکیج نامناسب شکایت داشت.

با این حال فرهود فرمند، دوست داشتنی است. کم تر کسی است که او را دوست نداشته باشد. اما همانطور که می دانید انتقادات زیادی به بازی کوهنورد وارد است که خیلی درموردش صحبت نمی کنیم و ترجیح می دهیم شما کاربران عزیز با سوال های خود میزگرد را داغ تر از قبل کنید.

این شما و این هم میزگرد سایت دنیای بازی با آقای فرهود فرمند سازنده ی بازی کوهنورد.

لازم به ذکر است که این میزگرد تا چهاردهم مهر ماه ادامه خواهد داشت.

 

بار دیگر نکاتی را یادآوری می کنیم:

۱. لطفا سوال هایی که جوابشان را می دانید، نپرسید.

۲. تعداد بالای سوالات همیشه نکته ی مثبتی نیست، گاهی اوقات یک سوال می تواند پاسخی به مراتب آموزشی تر از پاسخ چند سوال داشته باشد.

۳. در بخش نظرات تنها سوالات تایید می شوند و نظرات نامربوط تایید نخواهند شد.

۴. سوالات دیگر کاربران را نیز بخوانید تا احیانا سوال تکراری پرسیده نشود.

 


184 دیدگاه ثبت شده است

  1. سلامی دوباره:
    من یک سوال درباره ی داستان بازی داشتم.
    وقتی فاد در معدن بود در قدیمی را دید که سوالات زیادی به ذهنش آمد.چرا در بازی به این سوالات پاسخ داده نشد؟ :?:

    ۰۰
  2. باسلام خدمت جناب فرمند.چرا یک بازی دوبعدی دیگه؟آیا دوره ی بازی های دوبعدی تمام نشده؟توسگاوآتاری هم بازی های دو بعدی رو انجام میدادیم(۱۲-۱۳سال پیش).اگه امکانش هست نظرتون رو درباره ی بازی های دو بعدی بگیدوچرابازی سه بعدی نمیسازید که قطعا طرفدارای بیشتری داره .تاحدی که یک بازی سه بعدی ایرانی هم اکنون در آلمان۲۰۰۰نسخه فروش داشته.ممنون از شما

    ۰۰
    1. چرا که نه ؟ چرا بازیسازان هنوز به یک طرح جا افتاده نرسیده و تجربه کسب نکرده باید هزینه های یک پروژه سه بعدی و سنگین را به سرمایه گذاران تحمیل کنند ؟ در صورتی که می توانند بهترین کیفیت و آثار و تجربه را از نمونه های دوبعدی کسب کنند. بهتر از بنده می دانید که بازی های دو بعدی هنوز هم ساخته می شودو فروش و هواداران خود را دارد. پیشنهاد می دهم چرخی در سایت های مربوط به بازی بزنید.
      ما مشکلی در مورد ساختار بصری کار برای سه بعدی و یا دوبعدی بودنش نداریم.
      از آنجایی که برخی چیزها متاسفانه در ایران با تب همراه است ، یکی از دلایل ما برای ساخت یک بازی دوبعدی بزرگ تغییر این نگرشهای غلط وسطحی بوده تا از پتانسیل های واقعی این صنعت در زمینه های مختلف بهره مند گردیم و آنرا آنطور که هست بشناسیم.

      ۰۰
  3. سلام جناب فرمند من ۲ تا سوال داشتم . ممنون می شم جواب بدین:
    ۱- چرا بازی باید آنقدر سخت باشه که تعداد انگشت شماری بتونن تمومش کنن. (البته اونایی هم که تموم کردن احتمالا ۴ یا ۵ برابر وقت معمول وقت گذاشتن)
    ۲- آیا فکر می کنید بازی اول شدن حق بازی شما بود؟ اگه آره لطف کنید دلیلش و برتریش رو نسبت به بقیه بازی های ایرانی بگید بگید

    در آخر از شما تشکر می کنم و مطمئن باشین ما بچه های دی بازی همیشه از شما حمایت می کنیم

    ۰۰
    1. از حمایت شما عزیزان سپاس گزارم.
      ۱.تمام کردن بازی و یا کسب مهارت درآن نیاز به زمان دارد و این زمان در بین افراد بسته به میزان تمرکز و تسلط بر واکنش هایشان متغیر است.بسیاری واقعا به توصیه های بازی توجه نمی کنند مصداق آن فرمایش آقای نمازیان است اینکه با محکم فشار دادن کلید و یا تند تند زدن آن به جایی نمی رسید و اضافه می کنم حتی ضرر هم می کنید،تمام کوهنوردی همین است: تسلط به هیجانات خود ، تأمل و خواندن راهی مناسب برای صعود و زمان بندی.برخی از معترضین حتی در اعتراض به سختی بازی نتوانسته اند به هیجانات خود در گفتار مسلط باشند کسی که در کلام متانت و تسلط ندارد چطور می تواند از پس این بازی برآید؟ شاید بهتر باشد هرشش ساعت یکبار کوهنورد بازی کند تا بتوانند هیجاناتشان را کنترل کنند و به درک بهتری از فضایی که در آن قرار گرفته اند برسند.درست است در کوهنورد زمان به نفع شما نیست ولی آرامش شما در بازی و پرهیز از هول شدن و ترسیدن زمان را برای شما رام خواهد کرد.

      خوب به یاد دارم که در اولین حضور نمایشگاهی کوهنورد در تهران بنده مخاطبی را دیدم که در رد کردن سکو های اولیه مشکل داشت و از پیشروی در مرحله ماند،دیگری موفق شد در زمانی مشابه سراغ پرچم دوم رود……. چه می شود کرد ؟
      امروز صدای مخاطبین گروه اول را می شنوم و حتما این مسئله را در بازی های آتی رعایت خواهم کرد.
      به هر حال این بازی سه سال پیش طراحی شده و انتظار می رود طراحی بازی امروزی با ملاکهای امروزی برای فردا ساخته شود وباید اضافه کنم ما در ابتدای راه هستیم و شناخت مخاطب نیز تازه در حال شکل گیری است.حداقل در این ژانر خاص که نمونه های کمی داشته و در این اندازه نبوده است.با توجه به اینکه بیشترین ریسک سرمایه گذاری در غرب مربوط به همین باز خورد هاست وگرنه آنها در اجرا چالش های ما را ندارند.

      ۲.بله. برخلاف ملاک تأسف بار تندیس شماری که گویا فراموش کرده اند این عوامل برای چه دور هم جمع شده اند باید بگم کوهنورد تنها ” بــــــــازی ” بود که در قدم اول طرحش را بعنوان یک بازی مستقل و نه عاریه ای از نمونه های مشابه و بصورتی کامل و چند وجهی درابعاد یک بازی بزرگ و خلاقانه به طرح و بعد اجرا رسانده و مشق اول یک گروه نبوده.
      به مشکل فنی آن نیز معترفیم و اینکه وقتی خود موتور که دستاورد بزرگترین اساتید دانشگاه در اروپاست همچین کاستی دارد دیگر از ما چه انتظاریست ؟؟ کوهنورد تنها بازی بزرگی است که با گیم میکر ساخته شده و بسیاری از مخاطبین خارجی نمی توانستند این موضوع را باور کنند و شگفت زده دوباره سراغ مانیتور ها می رفتند تا شاید با بیشتر دیدن بازی بیشتر گیم میکر را باور کنند.

      ۰۰
    2. اضافه می کنم که به هیئت داوران اولین جشنواره بابت انتخابشان مجددا تبریک گفته و اطمینان می دهم بنده آنطور جنجالی هم که آمده به نتایج معترض نبوده و نمی دانم چطور نظر بنده با آنهمه اصرار از آنها و امتناع از بنده، دربخش داوری طراحی کاراکتر اینطور یکسوی به سمت گرشاسب نشانه رفته ؟
      مورد صحبت بنده سیاره میترا بوده است که اگر صرفا اجرا کاراکتر مهم است و نه Personality یی که باید در کاراکتر جلوه گر شود(وگرنه به هرکس که پرتره کار می کند می توان طراح کاراکتر گفت):
      حتی در تصاویر و بسته بندی های امروزی اش وفاداری به طرح اصلی را از دست داده و دوبعدی و خطی تصویر شده و هر جا یک شکل است و تناسباتش را ازدست می دهد حتی کوتاه و بلندی شاخکهایش را.
      از دیبازی تقاضا دارم چنانچه مصاحبه را ضبط کرده اند یک نسخه برایم بفرستند شاید بدلیل گرفتاری فراموش کار شده ام تا همینجا عذر خواهی کنم.
      امیدوارم تیم هنری گرشاسب نیز درمقابل مخاطبین و هوادارانشان از خود انعطاف بیشتری نشان دهند تا مخاطبین حرفشان را از بلند گوی دیگری به گوششان نرسانند.گرچه موردی که ذکر شد در اکثرطراحی کاراکتر های بازی به چشم می خورد و متاسفانه طراحی کاراکتر در ایران یعنی خوشگلیش !

      ۰۰
  4. ۱-خود شما انصافا به کوهنورد چه نمره ای میدهید؟
    ۲-آیا در ساخت کوهنورد از بازی دیگری الهام گرفتین؟
    ۳-آلمان خوش گذشت؟
    ۴-آیا از کنسول ها استفاده میکنید؟
    ۵-فرد محبوب شما در دنیای بازی سازی چه کسی است؟

    ۰۰
    1. برخورد خارجی ها خوب بود و کسانی که بازی را امتحان کردند هیجان زده می شدند.
      یکی از کارشناسان و سخنرانانGDC بازی رابازی کرد و بازخوردشان از بازی بسیار رضایت بخش بود البته ژاپنی بودند که من نمونه این تجربه را در نمایشگاه دبی هم داشتم ژاپنی ها واکنششان به بازی خیلی مثبت بود که فکر می کنم بدلیل سابقه درخشان بازی های پلتفرمی در بین آنهاست.
      پابلیشرهای مختلفی برای انتشار بازی از ما دعوت به همکاری کردند که همه و همه رضایت بخش بود.از UK,North Amercia,Germany,Asia,و در نهایت یکی از غرفه داران Steam که کارتشان را دادند.

      ۰۰
  5. با سلام
    میخواستم بپرسم از نظر استفاده از عنصر خشونت یا همون اکشن محدودیت داشتین یا خودتون نمیخواستید ازش استفاده کنید
    بازی هایی به همین سبک هستن که اکشن زیادی دارن و موفق هم بودن
    مثل SHANK یا SHADOW COMPLEX
    نظرتون کلا در مورد استفاده از اکشن در بازی چیه

    ۰۰
    1. مشکلی با عنصر خشونت ندارم و درعین حال قرار نبود بازی خشنی بسازیم با توجه به اینکه
      کوهنوردان از اعتقادات خاصی در ورزششان پیروی می کنند که احترام به طبیعت و موجودات آن در درجه اول است و حال عنصر نجات هم به آن اضافه شده است.
      کوهنورد بر خلاف بازی هایی که نامبردید بر صعود و پلتفرمینگ متمرکز است و همین صعود است که بازی را سختر می کند اگر ارتفاع مرحله کم باشد تمرکز روی پلتفرمینگ ساده و رد کردن مرحله بی دردسر است و البته دیگر اتفاق خاصی در طراحی مرحله هم نمی افتاد که حال اسمش رابخواهیم کوهنورد بگذاریم.
      بازی های تاورینگ مثل Doodle jump را بازی کنید متوجه منظور بنده در مورد سختی صعود در بازی های پلتفرمینگ می شوید.

      اکشن یا هر عنصر دیگر باید در بازی کاربردی باشد و خود این موضوع بسته به محتوایی دارد که طراحی شده و تیم برروی آن متمرکز خواهد بود.

      ۰۰
  6. من بازی کوهنورد رو یک روز بعد از عرضه خریدم راحت بازی نصب شد وکدک ویدیویی رونصب کردم
    بعد بازی رو شروع کردم دو روز طول کشید تا مرحله سه رفتم وقتی به اون جا رسید که خانم دکتره اومد
    پایین و من رفتم بالا دیگه حرفاشون تمموم نشد…… بازی رو دوباررو خود کامپیوتر{ویندوزxp}نصب کردم ویه بار رولپ تاپ{ویندوز۷ }نصب کردم ولی نشد که از اون جا رد کنم الان که مدرسه ها باز شده خیلی ناراحتم این بازی به این خوبی رو تموم نکردم لطفا آقای فرهمند کمکم کنید :cry: :cry: :cry: :cry:

    ۰۰
    1. آیا بازی را در حالت “گرافیک : ضعیف” امتحان کردید ؟
      این مشکل بر می گردد به کم بودن حافظه دستگاه شما و یا سرعت کند هارد دیسک، اگر در حالت ضعیف این مشکل حل نشد ، لطفا بازی را روی سیستمی قویتر بازی کنید.

      ۰۰
    1. سلام
      امروزه زامبی های محترم در اکثر ژانر ها دیده می شوند و کسب و کارشان حسابی پر رونق است ،اگر در ژانرهای مورد علاقه ام باشند، چرا که نه ؟ :wink:
      ژانرهای مورد علاقه ام در بالا نامبرده شده است.

      ۰۰
  7. با عرض خسته نباشید
    می خواستم بدونم شما برای ساخت بازی کوهنورد چقدر بودجه داشتین واگر داشتین از سوی کدوم نهاد؟
    و که دقیقا چه میزان بودجه صرف بخش های مختلف این بازی شد؟
    و در اخر ایا بر روی پروژه جدیدی کار میکنید؟

    ۰۰
    1. در نهایت سی و چهار میلیون از طرف موسسه تبیان برای این بازی بودجه پرداخت شد و حدود دوسال و نیم روی پروژه وقت صرف شد.
      بیشترین بودجه صرف بخش هنری بازی و ساخت دنیای بصری کوهنورد شد که خب وجوه متفاوت و متعددی ازطراحی کاراکتر ها ، فضا سازی ها ، متحرکسازی ها ، طراحی بازی،ساخت مراحل ، رابط کاربری بازی ،طراحی لوگو ، بافتها و …. را شامل می شد و در نهایت برنامه نویسی ها برای کاراکتر اصلی ، دشمنان ،هوش مصنوعی ،افکتها،سیستمهای خرید و فروش ، ذخیره سازی و رابط کاربری … که در کل حدود سی درصد هزینه پرداخت شده را شامل شد.

      بله البته.

      ۰۰
    2. شرمنده جناب فرمند من راهنمایی می کنم دوستمون رو … عزیزم به این سوال پاسخ داده شده و نیازی به پرسش دوباره نیست، میتونی در سوالات قبلی بگردی و به جواب برسی

      ۰۰
  8. واسه ساختن کوهنورد خودتونم رفتین کوه نوردی !!!!!؟یا اینکه تمام مناظر رو فقط با خیالاتتون طراحی کردید؟

    ۰۰
    1. در دوران کودکی همیشه به کمدین بزرگ “هارولد روید” علاقه داشتم وقتی از ساختمان های بلند و مرتفع بالا و پایین می رفت ،هیجانی که شاید نمونه آنرا در اساسینز کرید تجربه می کنید.این کنجکاوی و خواندن در و دیوار وبالا رفتن از آنها از بذرش درذهن من از آن دوران کاشته شد و همواره به همراه داشتم که کم کم در بازی های پلتفرمر و تاورینگ و نهایت کوهنورد نهادینه شد.

      همیشه دوست داشتم و دارم که صخره نوردی را آغاز کنم اما از آنجایی که این رشته پر خطر ممکن است عواقبی را برای انگشتان یک طراح داشته باشد از پرداختن به این ورزش خودداری کردم.

      مناظر ابتدا در ذهن مجسم ،کانسپتهای رنگی و ترکیب بندی آن (لی اوت) آماده و بعد شبیه ترین عکس ها از مناظر جغرافیایی که به تصورات ذهنی من نزدیک بود گرداوری شد و بعنوان الگو نهایی برای اجرا به کار رفت.

      ۰۰
  9. سلام خدمت شما
    چی شد بازی ساز شدید؟برای بازی ساز شدن چه رسته ای رو تو دبیرستان و دانشگاه پیشنهاد می کنید؟برنامه ای برای ساخت ادامه ی کوهنورد دارید؟
    با تشکر از شما.

    ۰۰
    1. منم همین سوال رو دارم .کلا برا بازی ساز شدن شما چه کارهایی کردید؟ یعنی چه کلاسهایی ،چه رشته دانشکاهی و…؟

      ۰۰
    2. سلام
      علاقه ، پی گیری ، کنکاش و مطالعه.
      بنده در دبیرستان رشته ریاضی فیزیک و در دانشکده هنر و معماری رشته گرافیک را تحصیل کردم.
      بنده از کودکی در زمینه تصویر سازی استعداد و در زمینه گرافیک تحصیل کردم.
      زمان انتخاب رشته برای دانشگاه ،علاقه و استعداد ، بنده را دوباره به دنیای هنر برگرداند.در این بین دانسته هایم از دبیرستان در رشته ریاضی فیزیک و دوره های طرح کادر در برنامه نویسی نرم افزارهای آن زمان ، بنده را برای شروع بازیسازی و ساخت پروتوتایپ های خانگی یاری نمود.
      پیشنهاد می کنم در زمینه ای که به آن علاقه بیشتر،استعداد و مهارت دارید تحصیل کنید.اگر طراحی می کنید و مثل بنده آخر دفترچه های دوران مدرسه پر از طراحی فضا، کاراکتر و مرحله برای بازی های مورد علاقه و یا رویاییتان است ، در زمینه هنر ونیز طراحی بازی می توانید تحصیل و مطالعه داشته باشید.اگر از پس ریاضیات خوب بر می آیید و به کد نویسی علاقه دارید حتما به رشته های برنامه نویسی و نرم افزار روی آورید.

      هنوز مشخص نیست.

      ۰۰
    3. علاوه بر تحصیلاتی که ذکر شد در کلاسهای :
      طراحی و گرافیک – استاد سید محیط طباطبائی – وقتی دبستان می رفتم.
      انیمیشن – استاد ولادیمیر تاراسف (ملقب به دیزنی روسیه) – وقتی دانشجو بودم.
      ۳dsmax – استاد قبادی – وقتی دانشجو بودم.
      مبانی رنگ – استاد بابک اطمینانی – وقتی فارغ التحصیل شدم.
      مدیریت پروژه – استاد(؟)درست یادم نیست- دانشگاه صنعتی شریف – وقتی فارغ التحصیل شدم.
      زبان انگلیسی – در دراز مدت کلاس می رفتم.

      در زمینه طراحی بازی همواره باید مطالعه داشته باشید،پیشرفت در زمینه تکنولوژی و آگاهی شما از آن ،تغییر سلیقه مخاطبین و آمار فروش و سرمایه گذاری برای پوشش طیف بیشتر سلیقه ها و شناخت مخاطب و بازی های امروز و فردا..مواردی است که مدام باید مطالعه شودو متغییر است و شاید یکی از جذابیتهای این رشته برای خود من هم همین تازگی fresh بودن آن است و از شما هم می خواهد که تازه باشید.

      ۰۰

دیدگاهها بسته هستند.

مقالات بازی

بیشتر

چند رسانه ای

بیشتر