دنیای سینما: نقد و بررسی فیلم Mad Max: Fury Road
سال ۱۹۸۵ آخرین قسمت از سری فیلمهای “مکس دیوانه” بانام “فراتر از طوفان” به اکران درآمد و علیرغم موفقیتهایی که این فیلم توانست کسب کند، جرج میلر، کارگردان این سری، هرگز نتوانست دنبالهای برای آن بسازد که یکی از مهمترین دلایل آن را میتوان در اوج و افول مل گیبسون، ستاره سری فیلمهای مکس دیوانه، دانست. بااینحال سی سال گذشته است و به نظر میرسد در این مدت جرج میلر همهچیز را سنجیده است و دنباله مناسبی برای این سری ساخته است. حال با ما همراه باشید تا به نقد و بررسی فیلم Mad Max: Fury Road بپردازیم.
داستان فیلم زمانی را روایت میکند که زمین دیگر جای زندگی نیست، آب به مهمترین عنصر برای ادامه زندگی تبدیلشده است هرچند در این زمان سوخت نیز جایگاه خاص خود را دارد. مکس (تام هاردی) توسط افرادی موسوم به “پسران جنگ” غارت میشود و زمانی که یکی از امپراتوران، فیوریوسا،(چارلیز ترون) داراییهای جو جاویدان (هیو کیز بایرن) یعنی پنج همسرش را از دژ خارج میکند تا آنها را از دست او رهایی دهد، جو نیز به همراه یک ارتش کامل و همراهانش به دنبال فیوریوسا حرکت میکند. مکس نیز بهعنوان کیسه خون برای یکی از پسران جنگ مورداستفاده قرار میگیرد. پس از درگیریهایی مکس تصمیم میگیرد تا به فیوریوسا برای فرار از دست جو کمک کند که البته دراینبین یکی از پسران جنگ بانام ناکس (نیکولاس هالت) نیز به خاطر علاقهای به یکی از همسران جو پیدا میکند آنها را همراهی میکند و … .
فیلمنامه “مکس دیوانه: جاده خشم” هم بهنوعی نقطه قوت آن و هم بهنوعی نقطهضعف آن محسوب میشود. هرچند در بین فیلمهای اکشن نباید انتظار یک داستان جذاب را داشت و این فیلم نیز بهجز در یک بخش همینگونه است و حرفی برای گفتن ندارد و داستان کلی فیلم را میشود در چند سطر خلاصه کرد. اما نقطه قوت آن بازمیگردد به شخصیتهای جذاب که در کنار آنها بازیگرانی قابلقبول آنها را باورپذیرتر کردهاند. هرچند داستان فیلم طوری روایت میشود که به نظر فیوریوسا شخصیت اصلی داستان است و این مسئله که مکس برخلاف انتظار شخصیت اصلی داستان است را تنها میتوان از نام فیلم فهمید. هرچند این اتفاق خوبی است که رخداده است و برخلاف اکثر فیلمهای ژانر اکشن این فیلم از پرداخت مناسب شخصیتها برخوردار است و شخصیتها به حال خود رها نمیشوند تا بازیگران هر طور که میخواهند شخصیت را بنمایش بگذارند که این مسئله واقعاً تحسینبرانگیز است، برای مثال شخصیتها بهطور ناگهانی تغییر رویه نمیدهند و راه دیگری را برای ادامه انتخاب نمیکنند یا شخصیت ناکس که دیگر همراه جو نیست بااینحال همچنان تفکرات مربوط به دروازه های والهالا را بههمراه دارد، حتی در آخرین لحظه زندگی اش. همچنین در این فیلم ما تنها شاهد یک رابطه عاشقانه هستیم که نسبتاً به آن خوب پرداختشده است اما تأثیرگذار نیست، هرچند از یک فیلم اکشن انتظار بیشتری نمیرود.
پسازاین وقفه سیساله ما حالا تام هاردی را در بهعنوان مکس دیوانه میبینیم. مهمترین دلیلی که او را میتوان در این نقش باور کرد این فاصله زمانی بسیار زیاد است، برای مثال بن افلک که در آینده نقش بتمن را هرچقدر عالی که بازی کند سایهی کریستین بیل را حس خواهد کرد و این مسئله را میتوان بهنوعی به دلیل فاصله کوتاه زمانی دانست بین دو سری بتمن وجود دارد. بعلاوه این مسئله بازی فوقالعاده هاردی در سکانسهای فیلم قابلباور است، او خانوادهاش را ازدستداده است و غم، اندوه و زجری را که در طول این مدت تحمل کرده است را بهخوبی میتوان در چهره او مشاهده کرد. بازیگر بعدی که به چشم میخورد چارلز ترون در نقش فیوریوسا است که از موفقترین فیلمهای او میتوان به “سرزمین شمالی” اشاره کرد که برای بازی در آن فیلم توانست نامزدی اسکار را به دست آورد. او بهخوبی توانسته نقش یک شخصیت مؤنث زجرکشیده و مقاوم را بنمایش بگذارد که در کنار آن توانسته از پس صحنههای اکشن نیز بهخوبی برآید. در کنار این دو بازیگر ما شاهد افرادی همچون هیو کیز بایرن و نیکولاس هالت هستیم که هرکدام بهخوبی از پس نقششان برآمدهاند که باعث میشوند ما درمجموع شاهد نقشآفرینی قابل قبولی از طرف بازیگران مخصوصاً تام هاردی باشیم.
اما بخشی این فیلم را از هر آنچه که در طول این مدت دیدهاند متمایز میکند، بخش اکشن و البته تعقیب و گریزهای فیلم است. از این نظر شاید بتوان این فیلم را با “سریع و خشن ۷” مقایسه کرد هرچند من با این قیاس کاملاً مخالفم زیرا فیلم “جاده خشم” تنها یک فیلم برای سودآوری شرکتهای سازندهاش نیست و میتوان بهنوعی آن را یک اثر سینمایی و البته هنری دانست. این فیلم حدوداً دوساعته شمارا سرتاپا هیجان میکند و جز در پانزده دقیقه شمارا بههیچوجه رها نمیکند. تعقیب و گریزها، انفجارها و دیوانگیهایی که شما در فیلم شاهدش خواهید بود اساس این فیلم است. به نظر میرسد این وقفه سیساله زمان بسیار مناسبی بوده تا میلر بهخوبی بر روی سکانسهای اکشن فیلم تمرکز کند و فیلمی خلق کند که سراسر هیجان است. همانطور که گفته شد اکشن این فیلم شامل بخشهای مختلفی ازجمله تعقیب و گریز و البته مبارزات تنبهتن میشود که تمامی آنها نیز هنگام تعقیب و گریزها صورت میگیرد که هیجان بیشتری را به بیننده وارد میکند. در کنار بخش فوقالعاده اکشن فیلم، بخش موسیقی فیلم بسیار عالی بوده است، هرچند در نقد یک فیلم صحبت پیرامون موسیقی آن عموم کار بیهودهای است اما ریتم فوقالعاده تند موسیقی متن دیوانگی فیلم را چند برابر کرده است و باید برای این موسیقی فوقالعاده به Junkie Xl تبریک گفت که از دید من بخش اکشن فیلم و موسیقی آن مکمل یکدیگرند که بدون یکدیگر معنای خاصی ندارند.
درمجموع فیلم “مکس دیوانه: جاده خشم” یک فیلم اکشن با ضرباهنگی تند و دیوانه کننده است که داستان نسبتاً مناسبی برای یک فیلم اکشن دارد که در کنار نقشآفرینی قابلقبول بازیگرانش به فیلمی قابلتحسین تبدیلشده است که در طول دو ساعت زمان فیلم شمارا میخکوب صحنههای اکشن و تعقیب و گریزهای دیوانهوارش میکند. در یک جمله بگویم، اگر “سریع و خشن ۷” نتوانست شمارا راضی کند، “مکس دیوانه: جاده خشم” حتماً میتواند!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
خدای من؛ چقدر فیلم زیبایی هست؛ حتماً میبینمش. ممنون بابت نقد
خیلی فیلم قشنگی بود
بنظر من اکشن فیلم بیش از حد بود و بعد ا یه مدت خسته کننده میشد در کل اون چیزی که انتظار داشتم نبود
واقعا فیلم قشنگی هست من که از دیدنش لذت بردم از این فیلم ها هست که آدرنالین خون رو می بره بالا
درود
اقا بخش سینما هم کم کم داره رونق میگیره امیدواریم روز به روز پر بار تر و بهتر بشه
Mad Max در نوع خودش واقعا عالی بود صحبت های بردیا جان هم کاملا به جا و صحیح
اتمسفری که Mad Max داشت کمتر فیلم در نوع خودش داشت :*:
فیلم فوق العاده بود
به غیر از اکشن عالی فیلم ، Mad Max Fury Road یه ویژگی دیگه هم داره که من واقع تو فیلم های دیگه کم دیدم . فیلم اصلا به اضافات نمی پردازه یا مثلا موضوع فرعی رو اصلا کشترش نمیده حتی شخصیت پردازی هم در حداقل نگه داشته ( البته منظوزم این نیست شخصیت پردازی بدی داشت ) همه اینها و اکشن ناب باعث فیلم یه نقل خیلی سریع و نفس گسری داشته باشه
واقعا همه چیز این فیلم دیوانه کننده بود.یعنی وقتی فیلم تموم شد میخواستم سرم رو محکم بکوبم به دیوار!!!
با سپاس فراوان از سورنا رضاییِ عزیز که انتخاب فوق العادهای رو انجام داد و نقد کامل و خوبی رو به رفقای دیبازی هدیه داد،مرسی…
از نظر من هم MAD MAX: Fury Road یکی از بهترین فیلمهای اکشن ۲-۳ سال اخیر هست که طعم و مزهی فیلمهای اکشن دههی ۸۰ میلادی رو داره (همچنین فیلم خوب و قابل احترام Kingsman. The Secret Service)، نکتهی مثبت دیگرش هم درجهی R فیلم هست که در کنار حفظِ حسِ خشونت فیلم، سکانسهای نامربوطه اضافیِ دیگر فیملمهای این روزهای سینمای اکشن رو نداره. البته از نظر من کاراکتر مکس کلا چه در این فیلم و چه در تریلوژی قبلی شخصیت عاشق پیشهای نیست و در این فیلم هم هیچ رابطهی عاشقانهای بین مکس و فیوریوسا وجود نداره (همانطور که در پایان فیلم این اتفاق تثبیت میشه) اما در کنارش یک رابطهی عاشقانهی خوب بین Nux و یکی از سوگولیهای Immortan Joe در فیلم وجود داره که بهش عالی پرداخت شده. جلوههای ویژهی فیلم هم درست مثل سه گانهی قبلی جورج میلر بهترین چیز در زمانهی خود است، اگر سکانسهای اکشن و تصادف موتور در قسمت اول و دوم فیلم رو تماشا کنید واقعا تعجب خواهید کرد که در اون زمان این کارگردان بزرگ چه گُلی کاشته است. به همین دلیل MAD MAX: Fury Road مثل سه گانهی گذشته در رابطه با سکانسهای اکشن و جلوههای ویژه حرف اول را در زمانهی خودش میزنه، اما فاصلهای کهکشانی با عنوان furious 7 داره، به ویژه این نکته که همانظور که در اطلاع هستید درصد بالایی از جلوههای ویژهی “مکس دیوانه” واقعی و میدانی بوده در حالی که درصد بالایی از “خشن۷” جلوههای کامپیوتریِ نچندان متفاوت.در آخر باید بگم که هر یک از رفقا اگر سه گانهی قبلی رو تماشا نکردند هیچ نکتهای از فیلم رو از دست ندادند و با تماشای MAD MAX: Fury Road میتونند به بهترین شکل وارد دنیای دیوانهوار جورج میلر بشند و خودشون رو برای دو قسمت بعدی با بازیِ سوپر استار درجه یک سینما یعنی تام هاردی و البته چارلیز ترون آماده کنند…
امتیاز: ۹۴
با سپاس مجدد از نیتروی دیبازی، سورنای عزیز…
___________________________
( THE H8IGHTFUL EIGHT )
اولا بابت نقد خوبت ممنون
دوما مقایسه این فیلم و سریع و خشن ۷ خیلی بی انصافیه
صحنه های اکشن سرع و خشن ۷ شبیه فیلم های هندی بود
تو این فیلم به جز ۱۵ تا ۲۰ دقیقه وسط فیلم کل فیلم روند اکشنی داره که اصلا نمیشه حتی یک لحظه اش رو هم از دست داد
من که بی صبرانه منتظر قسمت بعدی این سری هستم!