سینما: نگاهی به فیلم “جنگ‌ جهانی زی”

در ۱۳۹۲/۰۶/۲۶ , 23:38:31

“جنگ جهانی زی” یکی از موردانتظارترین فیلم‌های اخیر بود. فیلمی که اقتباسی است از روی یک رومان پرفروش به همین نام و در واقع برجسته‌ترین نکته‌ای که سبب انتظار ما هم شده بود به همین اقتباس برمی‌گشت. این در حالی است که جنگ‌ جهانی زی توانست اکران موفقیت‌آمیز و خیلی خوبی را پشت سر بگذارد. و حتی با وجود درجه‌بندی زیر ۱۳ سال عده‌ای بسیاری را به سالن سینماها بکشاند. البته در همین ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که جنگ جهانی زی با اینکه واقعا دیدنی است و تماشای آن به هرکسی که عاشق عناوین زامبی‌محور و اکشن است, توصیه می‌شود. اما با این حال فیلم نمی‌تواند در راس عناوین این سبک و سیاق قرار بگیرد. و در حد همان خوب‌ها باقی می‌ماند. و مهمترین چیزی هم که از رسیدن فیلم به سطحی که استحقاقش را دارد جلوگیری کرده, مثل همیشه به داستان چنین فیلم‌هایی بازمی‌گردد.

جنگ جهانی زی به شدت مملو از صحنه‌های پرخرج و هیحان‌انگیز سینمایی است. در حالی که خبری از شخصیت‌پردازی در بطن داستان‌سرایی آن نیست. چیزی که کمبود آن در فیلم حس می‌شود. و در حقیقت همین کمبود است که آن را از تبدیل شدن به یکی از کامل‌ترین فیلم‌های ژانر خود محروم کرده است.

جری لین ( با بازی برد پیت), مامور بازنشسته‌ی سازمان ملل متحد است. او زندگی تازه‌ای را به دور از مشغله‌ی کاری و خستگی همراه با همسرش و دو دخترش آغاز کرده است, اما ناگهان یک اتفاق بزرگ او را به کار برمی‌گرداند. و این اتفاق چیزی نیست جز پخش یک ویروس ناشناخته در سرتاسر کره‌ی زمین که انسان‌ها را تبدیل به زامبی می‌کند. جری که قابلیت‌ها و توانایی خود را در گذشته ثابت کرده, اولین هدف سازمان ملل برای پیدا کردن راه حلی برای مدیریت  این موقعیت است. مقامات سازمان ملل و ارتش قبول می‌کنند تا وقتی که او به کار برگردد, خانواده‌‌اش را در ناوبری در وسط اقیانوش در امنیت کامل نگاه دارند. اکنون جری باید برای یافتن واکسنی در جهت جلوگیری از پیشرفت این ویروس با زمان و دنیایی پر از خطر, دلهره و تهدید رقابت کنند.

این‌طور که پیداست اولین اقتباس جنگ جهانی زی توسط “جی مایکل استرانزیسکی” نوشته شده بوده است. او در اقتباس خود به طور نزدیکی به اتفاقات کتاب وفادار بوده. جایی که خط داستانی یک دهه بعد از پخش ویروس در سرتاسر کشورهای دنیا را دنبال می‌کند. و قصه از دید یک مامور سازمان ملل و در مصاحبه با چندین و چند بازمانده روایت می‌شود. اما در سناریویی که توسط “متیو مایکل کارناهال” نوشته شده و همان چیزی است که فیلم از روی آن ساخته شده است, خبری از این‌ها نیست. چنین سناریوی داستان محوری در جهت خلق سکانس‌های اکشن‌تر و شلوغ‌تر به چیزی متفاوت تغییر کرده است. و همین باعث شده تا خیلی از تغییرات محیطی و سیاسی کتاب در فیلم وجود نداشته باشند.

وقتی اسم فیلمی با زامبی گره خورده باشد, اولین چیزی که به ذهن ما می‌رسد, صحنه‌های رودررویی انسان‌ها با آن هیولاهای نفهم و ترسناک است. و مسلما این موضوع اولین جذابیت چنین فیلم‌هایی است. اما جنگ جهانی زی در زمینه‌ی زامبی‌ها به خاطر درجه‌بندی سنی پایین‌اش آنطور که انتظار می‌کشید, نخواهد بود. تمامی صحنه‌های جویده‌ شدن انسان‌ها توسط زامبی‌ها, تکه تکه شدن آنها و… بیرون از قاب دوربین به وقوع می‌پیوندد و این مسئله‌ای است که مطمئنا طرفداران پر و پا قرص چنین عناوینی را ناامید و ناراحت خواهد کرد.

اما با این حال به سرعت متوجه خواهید شد که سازندگان جای چنین خشونت‌های بزرگسالانه‌ای را با سکانس‌هایی مملو از تیراندازی, فرار و نماهایی وسیع و نفسگیر از سیل عظیم و تمام‌نشدنی زامبی‌ها پر کرده‌اند. اصلا می‌توان گفت تنها عنصر فوق‌العاده‌ی فیلم هم به همین سکانس‌ها مربوط می‌شود. از حمله‌های میلیونی زامبی‌ها در خیابان‌های شهر با آن سرعت گرفته تا بالا رفتن‌شان از یک دیوار چند ده متری. همه‌ی این‌ها چنان عالی و زیبا طراحی شده‌ و عالی‌تر به تصویر کشیده می‌شوند که مطمئنا به کمبود خشونت توجه‌ی چندانی نخواهید کرد. از طرفی تمرکز فیلم بر روی خلق همین صحنه‌های سریع و پرتنش است که سبب شده تا ریتم وقوع اتفاقات بسیار بالا باشد. و همین کاری می‌کند تا وقتی به تماشای فیلم نشسته‌اید بدون هیچ وقفه‌ای تا پایان آن را با دقت نظاره‌گر باشید.

در خصوص بازیگران جنگ جهانی زی هم حرف خاصی نمی‌توان زد. با اینکه برد پیت مثل همیشه عالی است. اما او هم مثل دیگر شخصیت‌های ریز و درشت فیلم هیچ ارزشی برای صحبت باقی نمی‌گذارند. البته باید گفت که این مسئله مربوط به بازی بد یا استعداد ضعیف آنها در بازیگری نیست. بلکه به سناریوی اکشن‌محور و کمبود شخصیت‌پردازی در فیلم بازمی‌گردد. سناریویی که هیچ فرصتی به درخشش آنها نمی‌دهد.

خط داستانی تنها بخش کوتاهی را به نشان دادن رابطه‌ی جری و خانواده‌اش اختصاص می‌دهد. با اینکه در دنیای شلوغ و دیوانه‌وار فیلم جایی برای پرورش شخصیت‌ها نیست. اما اگر این اتفاق در فیلم می‌افتاد, مطمئنا فیلم می‌توانست در حد موفقیت کتاب پیش برود. همین موضوع سبب شده تا فیلم بیشتر شبیه یک سری لحظات نفسگیر با کارگردانی خوب که پشت سر هم ردیف شده‌اند, به نظر برسد. در واقع همه‌چیز به سفر جری از کشوری به کشوری دیگر برای جمع‌آوری اطلاعات و فرار از دست میلیون‌ها زامبی خلاصه شده است. نبود داستان درگیرکننده و شخصیت‌پردازی باعث شده تا این سکانس‌های نفسگیر وارد فاز تکان‌دهندگی و تنش نشوند. زیرا شما چیزی از کاراکترها نمی‌دانید که به موفقیت یا عدم آن اهمیت دهید.

به‌طور کلی می‌توان گفت, جنگ جهانی زی در زمینه‌ی ارائه‌ی یک اکشن سریع و هیجان‌انگیز چیزی کم و کسر ندارد. و خیلی از اتفاقات فیلم شما را تا پایان و بدون خستگی سرگرم خواهند کرد. در طول فیلم به چیزی‌هایی بر می‌خورید که اصلا انتظار ندارید. و یکی‌شان هم به پایان غیرقابل‌پیشبیی‌اش مربوط می‌شود. جنگ جهانی زی یک عنوان زامبی‌محور کلاسیک نیست. این موضوع هم خوب است و هم بد. از طرفی خبری از آن چیزی‌هایی که بارها دیده‌ایم و ممکن بود باری دیگر ببینیم (یا نبینیم) نیست. و از طرفی دیگر فیلم در حد و اندازه‌ی تبلیغات‌اش سربلند بیرون می‌آید و تجربه‌ی تقریبا جدیدی را برایتان به ارمغان خواهد آورد. جنگ‌ جهانی زی امتیازهای زیادی دارد, اما چندین ضعف جزیی از تبدیل شدن آن به اثری به‌یادماندنی جلوگیری کرده‌اند. اگر عاشق عناوین حوزه‌ی آخرالزمان, خرابی‌های بزرگ بشر و زامبی‌ها هستید, جنگ جهانی زی را از دست ندهید.

 ———————————-

 نویسنده: رضا حاج‌محمدی


40 دیدگاه ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

  1. من این فیلمو یه بار تنها و یه بار با خونواده دیدم نسخه ی unrated که کمی خشونت هم داره.این فیلم حیثیت از دست رفته ی زامبی ها توی سینما بعد از warm bodies و zombieland و shaun of the dead رو برگردوند.البته اسم کتاب منبع این فیلم فکر کنم zombie survival guide بود.

    ۰۰
  2. با فیلمی که تریبون برداره بده دست اسراییلی ها که هر چی دوست دارند بگند،آبم تو یه جوب نمیره
    یه فیلم که از لحاظ ساختار ۲۰ هست و از لحاظ لحن و محتوا به نظرم صفر
    همین مونده طرف به دیوار اورشلیم بگه salvation gate

    ۰۰
    1. پیام پس حدسم درست بود؟! اون دیواری که تو فیلم همینی هست که دارن میسازن و تو تلویزیون ما میگن بهش دیوار حائل؟! :-/
      ولی خوب زامبی ها حالشون رو گرفتن. اساسی باد کرده بودن و غرور گرفته بودتشون :))

      ۰۰
    2. البته در هالیوودی که به دست اسراییلی ها کنترل میشه جزء این هم توقعی نمیره.
      اسراییل تو آخرالزمان مثلا منجی دنیاست!!همه‌ی ادیان و نژادها زیر یک دیوار به قول خودشون جمع میشند و خیلی خوش و خرم شاد هستند !!
      تریبون بدی دستشون که بگند ما چقدر مظلوم هستیم!!تو المپیک قتل عاممون کردند.اعراب بهمون حمله کردند و چون ما خیلی صلح دوستیم و خوب بهشون توجه نکردیم!!
      جمع کنید کاسه و کوزتون!!

      ۰۰
    3. یه چیز مسخره هم در مورد دیوار این که درست وقتی مردم نجات پیدا کردن(وارد دیوار شدن) شروع کردن به شادی و پایکوبی انگار نه انگار تا دو لحظه پیش داشتن زامبی ها رو میدیدن یا بعضی دوستان و خانوادشون کشته شده :lol: :lol: :lol: :lol:

      ۰۰
    4. تو هم از یه همچین موقعیتی جون به در ببری نه تنها اینطوری شادی می کنی، ممکنه کار خراب تری هم بکنی :-D

      ۰۰
  3. من انتظار بالا تری از فیلم داشتم. فیلم خوب ساخته شده بود ولی اصلا روی آدم اثری نمیذاشت. هی میخوای بیای فیلم رو باور کنی بعد میبینی اونقدر پتانسیل نداره که اینکارو کنی، چه از وجه آخرالزمانی، چه از وجه بحران زامبی ها.

    ۰۰
  4. فقط میتونم بگم این یکی از بهترین فیلم های برد پیت بود.یعنی بگردی صحنه هاش اضطرابی بود که من سکتم میگرفت.یه صحنه ای داشت که اون دکتره داشت یه سرباز رو معاینه میکر.من تو اون صحنه زوم کرده بودم رو مانیتور که یه هو سرباز یه انگشتشو آورد بالا و من یه متر رفتم هوا. :| :D
    زامبی هاشم واقن زامبی بودن هااا.خیلی وحشی بودن.تو اون صحنه که زامبی ها از دیوار به اون بلندی رفتن بالا و زدن اسـ.ـرائـ.ـیل رو کتلت کردن خیلی حال کردم.
    تشکر از آقا بابت مقاله. :)
    ————————-
    میلاد از $PC :)

    ۰۰
    1. اصولا “زی” درستشه ! اما خوب “زد” افتاده تو دهن مردم :D
      مثل اکسپریا زد :| که اکسپریا زی درست تره :wink:

      ۰۰
  5. من فیلم رو دیدم و باید بگم که شخصیت پردازی جری و همسرش بی نهایت ضعیفه طوری که شما از گذشته جری فقط ۲جمله می دانید و این ۲جمله هیچ نقشی در نقش حال وی ندارند و صرفا فقط کسیست که می خواهد خود و خانواده اش را از چنگال سوپر زامبی ها نجات دهد

    ۰۰
  6. صحنه‌های اکشن بی‌ نظیر
    داستان زیر خط فقر
    پلات سوراخ سوراخ
    سفر از این کشور به اون کشور فقط برای خلق لوکیشن‌های بدیع که زامبی‌ها تاحالا توشون رویت نشدن
    در کلّ متوسط رو به پائین

    ۰۰

مقالات بازی

بیشتر

چند رسانه ای

بیشتر