سی‌سالگی ویندوز: تاریخچه‌ی تصویری سیستم عامل محبوب

در ۱۳۹۴/۰۸/۲۹ , 01:51:02
پی سی گیمینگ (PC Gaming)

حوالی همین هفته در سی سال پیش، انقلاب رایانه‌های شخصی کلید خورد. مایکروسافت، اولین ویندوز خود را در بیستم نوامبر ۱۹۸۵ منتشر و جایگزین داس کرد. این جایگزینی نه فقط یک تعویض طلایی برای مایکروسافت، که یک اتفاق بزرگ برای جهان تکنولوژی بود. با این‌که ویندوز ۱۰ با ویندوز ۱.۰ قابل مقایسه نیست، اما هنوز میراث اولین ویندوز را در به‌روزترین آن می‌بینیم. این یک اتفاق ساده نیست که همچنان بسیاری از قابلیت‌های ویندوز ابتدایی مثل نوارهای اسکرول، منوهای کشویی، آیکون‌ها، دیالوگ باکس‌ها و نرم‌افزارهایی مثل نوت‌پد و مایکروسافت پینت در ویندوز پیدا می‌شوند، بل یک نشانه‌ی محکم است برای این ادعا که ویندوز یک اختراع فرازمانی و به غایت پیشرفته بود.

ویندوز ۱.۰ همچنین مسیر را برای ماوس (موش‌واره) سنگ‌فرش کرد. اگر از داس استفاده کرده باشید می‌دانید که در این سیستم عامل فقط می‌شد با تایپ کردن دستورات توسط کیبورد (صفحه کلید) کاری انجام داد. با این‌حال ویندوز مایکروسافت بود که موش‌واره را تثبیت کرد. اگرچه مکینتاش شرکت اپل بود که دید مردم نسبت به ماوس را کاملا تغییر داد. استفاده از این رابط سخت‌افزاری برای ما گیمرها بیشتر از اقشار دیگر جامعه‌ی تکنولوژی اهمیت دارد. در ۱۹۸۵ همه‌ی آن‌چه سیستم عامل جدید مایکروسافت نیاز داشت، دو دیسک فلاپی، ۲۵۶ کیلوبایت رم و یک کارت گرافیک بود. و اگر شما می‌خواستید که چند برنامه را به صورت همزمان به اجرا در بیاورید به یک دیسک سخت با حافظه‌ای ۵۱۲ کیلوبایتی نیاز داشتید.

درست زمانی که شرکت‌های بزرگی مثل آی‌بی‌ام و اپل در جنگ سخت‌افزاری بزرگی گیر کرده بودند، این مایکروسافت بود که با عرضه‌ی سیستم عامل خود برای سیستم‌های آی‌بی‌ام نام خود را به عنوان یک غول نرم‌افزاری مطرح کرد. بعد از آن عرضه‌‌ی ویندوز کافی بود تا ورق به نفع این شرکت برگردد و همه‌ی نگاه‌ها به بنیان‌گذار و مغز متفکر این شرکت یعنی بیل گیتس معطوف شود.

billgates.0

ویندوز از این بابت اهمیت داشت که برای اولین بار فضای بهتری برای اجرای نرم‌افزارها را ارائه می‌داد. تمرکز مایکروسافت در این سیستم عامل هم همین بود. مایکروسافت با عرضه‌ی این سیستم عامل کار را برای همه‌ی شرکت‌های توسعه دهنده‌ی نرم‌افزار آسان کرد و ویندوز از این بابت اهمیت بالایی داشت. ویندوز از سی سال پیش تا کنون در دنیای رایانه‌های شخصی حکمرانی می‌کرده است و هیچ‌ سیستم عامل دیگری نتوانسته به آن نزدیک شود. اگرچه رقابت سیستم عامل‌ها در گذر این سال‌ها همیشه جذاب و البته به نفع کاربران بوده است، اما ویندوز همیشه به برتری خود ادامه داده و می‌دهد.

همان‌طور که سی سال پیش کسی فکرش را هم نمی‌کرد که دنیای ویندوز به حد امروز تغییر و تحول به چشم ببیند و فرم‌ها این‌قدر عوض شوند، نحوه‌ی تعامل ما با کامپیوترها در سال ۲۰۴۵ هم قابل پیش‌بینی نیست. امروز آلبوم عکسی از ویندوز در گذر زمان را مشاهده می‌کنید اما معلوم نیست اگر بخواهیم سی سال دیگر چنین مطلبی منتشر کنیم، در چه فرمی خواهد بود! پس لحظه را دریابید و کمی با آغازین روزهای سیستم عامل محبوب مایکروسافت نوستالژی بازی کنید:

windows1.0
ویندوز ۱.۰ . سال ۱۹۸۵. از این‌جا شروع شد. حضور رابط گرافیکی، پشتیبانی از ماوس و نرم‌افزارهای جانبی.
ویندوز 2.0 . سال 1987. پردازش 16 بیتی ادامه یافت و اولین نسخه‌ها از "ورد" و "اکسل" در این ویندوز به کار گرفته شدند.
ویندوز ۲.۰ . سال ۱۹۸۷. پردازش ۱۶ بیتی ادامه یافت و اولین نسخه‌ها از “ورد” و “اکسل” در این ویندوز به کار گرفته شدند.
ویندوز 3. سال 1990. رابط کاربری در این ویندوز پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشت. اولین نسخه از بازی مین‌یابی هم در این ویندوز دیده شد.
ویندوز ۳. سال ۱۹۹۰. رابط کاربری در این ویندوز پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشت. اولین نسخه از بازی مین‌یابی هم در این ویندوز دیده شد.
از جمله قابلیت‌های این ویندوز که دومین ویندوز از سری NT بود، امنیت و به اشتراک‌گذاری بود که مایکروسافت را باری دیگر به عنوان سرامد نرم‌افزاری جهان معرفی کرد.
از جمله قابلیت‌های این ویندوز که دومین ویندوز از سری NT بود، امنیت و به اشتراک‌گذاری بود که مایکروسافت را باری دیگر به عنوان سرامد نرم‌افزاری جهان معرفی کرد.
ویندوز 95. سال 1995. یک سال بعد از ویندوز 3.5 یکی از مهم‌ترین نسخه‌های ویندوز منتشر شد. مایکروسافت برای اولین بار از معماری 32 بیتی بهره می‌برد. منوی استارت در این ویندوز معرفی شد.
ویندوز ۹۵. سال ۱۹۹۵. یک سال بعد از ویندوز ۳.۵ یکی از مهم‌ترین نسخه‌های ویندوز منتشر شد. مایکروسافت برای اولین بار از معماری ۳۲ بیتی بهره می‌برد. منوی استارت در این ویندوز معرفی شد.
ویندوز 98. سال 1998. یکی از موفق‌ترین نسخه‌های ویندوز با به‌روزرسانی پشتیبانی سخت‌افزاری ویندوز 95 و تمرکز بیشتر بر روی قابلیت‌های نت و نرم‌افزارهای باندل شده‌ای مثل "آوت‌لوک اکسپرس".
ویندوز ۹۸. سال ۱۹۹۸. یکی از موفق‌ترین نسخه‌های ویندوز با به‌روزرسانی پشتیبانی سخت‌افزاری ویندوز ۹۵ و تمرکز بیشتر بر روی قابلیت‌های نت و نرم‌افزارهای باندل شده‌ای مثل “آوت‌لوک اکسپرس”.
ویندوز ام‌ای. سال 2000. همزمان با ورود به قرن بیست و یک مایکروسافت نیز اقدام به انتشار نسخه‌ای ویژه از سیستم عامل خود کرد که علی‌رغم ظاهر بهبود یافته‌ی خود، مثل سال انتشارش پر از باگ و مشکلات فراوان بود. این ویندوز بر روی مولتی‌مدیا تمرکز داشت و یک نسخه‌ی عالی از نرم‌افزار مدیا پلیر روی آن نصب بود.
ویندوز ام‌ای. سال ۲۰۰۰. همزمان با ورود به قرن بیست و یک مایکروسافت نیز اقدام به انتشار نسخه‌ای ویژه از سیستم عامل خود کرد که علی‌رغم ظاهر بهبود یافته‌ی خود، مثل سال انتشارش پر از باگ و مشکلات فراوان بود. این ویندوز بر روی مولتی‌مدیا تمرکز داشت و یک نسخه‌ی عالی از نرم‌افزار مدیا پلیر روی آن نصب بود.
ویندوز 2000. سال 2000. این ویندوز در دو نسخه‌ی کاربری و سرور منتشر شد و عملکرد خوبی داشت.
ویندوز ۲۰۰۰. سال ۲۰۰۰. این ویندوز در دو نسخه‌ی کاربری و سرور منتشر شد و عملکرد خوبی داشت.
ویندوز ایکس‌پی. سال 2001. بدون شرح. واقعا بدون شرح!
ویندوز ایکس‌پی. سال ۲۰۰۱. بدون شرح. واقعا بدون شرح!
ویندوز ویستا. سال 2007. بعد از شش سال مایکروسافت با عرضه‌ی ویستا کاری جز تکرار شکست ویندوز ME نکرد. ویستا که ما را خیلی منتظر گذاشته بود با ظاهری جذاب و فریبنده و امنیتی مثال‌زدنی آمد، اما خیلی زود با ضعف‌های زیاد و فشار منتقدین کنار رفت...
ویندوز ویستا. سال ۲۰۰۷. بعد از شش سال مایکروسافت با عرضه‌ی ویستا کاری جز تکرار شکست ویندوز ME نکرد. ویستا که ما را خیلی منتظر گذاشته بود با ظاهری جذاب و فریبنده و امنیتی مثال‌زدنی آمد، اما خیلی زود با ضعف‌های زیاد و فشار منتقدین کنار رفت…
ویندوز هفت. سال 2009. ویندوز 7 برای جمع کردن گندی که ویستا بالا آورده بود وارد میدان شد و خیلی زود همه چیز را راست و ریس کرد. ویندوز 7 با ظاهری پیشرفته‌تر، سرعت بالاتر، عملکرد هماهنگ با تقریبا همه‌ی سخت‌افزارهای ممکن و کم‌ترین باگ و ایراد ممکن، اکنون از جمله محبوب‌ترین ویندوزهای مایکروسافت است.
ویندوز هفت. سال ۲۰۰۹. ویندوز ۷ برای جمع کردن گندی که ویستا بالا آورده بود وارد میدان شد و خیلی زود همه چیز را راست و ریس کرد. ویندوز ۷ با ظاهری پیشرفته‌تر، سرعت بالاتر، عملکرد هماهنگ با تقریبا همه‌ی سخت‌افزارهای ممکن و کم‌ترین باگ و ایراد ممکن، اکنون از جمله محبوب‌ترین ویندوزهای مایکروسافت است.
ویندوز هشت. سال 2012. مایکروسافت با عرضه‌ی ویندوز 8 تغییر بزرگی در رابط کاربری ویندوز ایجاد کرد. این تغییر شاید بیش از حد بزرگ و تاثیر گذار بود که بیشتر کاربران دسکتاپ از آن شاکی شدند. با این‌حال مایکروسافت که تمرکز خود را بر روی تبلت‌ها و صفحه‌های لمسی گذاشته بود، بر روی این تغییر پافشاری کرد و در کنار آن با ایجاد تغییر کوچکی که در آپدیت ویندوز 8.1 به وجود آمد، از کاربران قدیمی خود نیز دلجویی کرد!
ویندوز هشت. سال ۲۰۱۲. مایکروسافت با عرضه‌ی ویندوز ۸ تغییر بزرگی در رابط کاربری ویندوز ایجاد کرد. این تغییر شاید بیش از حد بزرگ و تاثیر گذار بود که بیشتر کاربران دسکتاپ از آن شاکی شدند. با این‌حال مایکروسافت که تمرکز خود را بر روی تبلت‌ها و صفحه‌های لمسی گذاشته بود، بر روی این تغییر پافشاری کرد و در کنار آن با ایجاد تغییر کوچکی که در آپدیت ویندوز ۸.۱ به وجود آمد، از کاربران قدیمی خود نیز دلجویی کرد!
ویندوز 10. سال 2015. شاید همه‌ی آن‌چه مایکروسافت در طول این سال‌ها می‌خواسته انجام دهد در ویندوز 10 جمع شده باشد. قابلیت‌های جدید جذابی همچون "کورتانا" و "مایکروسافت ادج" در کنار استریم بازی‌های ایکس‌باکس وان از طریق این ویندوز و چندین و چند پیشرفت دیگر، در سی سالگی ویندوز نشان می‌دهد، مایکروسافت همواره در تلاش است بهترین‌ها را ارائه دهد.
ویندوز ۱۰. سال ۲۰۱۵. شاید همه‌ی آن‌چه مایکروسافت در طول این سال‌ها می‌خواسته انجام دهد در ویندوز ۱۰ جمع شده باشد. قابلیت‌های جدید جذابی همچون “کورتانا” و “مایکروسافت ادج” در کنار استریم بازی‌های ایکس‌باکس وان از طریق این ویندوز و چندین و چند پیشرفت دیگر، در سی سالگی ویندوز نشان می‌دهد، مایکروسافت همواره در تلاش است بهترین‌ها را ارائه دهد.

11 دیدگاه ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

  1. تشکر مقاله جالبی بود .
    یادش بخیر برای اولین بار که سیستم جمع کردم ویندوز ۹۸ روش بودحالا بماند که یک ساعت فقط طول کشید سیم ها کابل های کیس رو وصل کنیم :D با سه تا بازی NFS2 ، house of dead 1 با یه بازی پلیسی که کلا سه تا مپ داشت با سه تا شخصیت اسمشو یادم نیست چی بود .
    اولین بازیی که خریدم “زندگی جدید امپراطور کوسکو” بود D:

    ۰۰
  2. ویندوز تا نسخه ۹۵ جز جذابیت بصری و اجرای فایل های مدیا بصورت بهتر
    چندان برتری نداشت
    ———————
    تو زمان MS-Dos خدا بیامرز
    نرم افزاری های بودند مانند NC و اتوکد که موس کاربرد
    چشمگیری تو این نرم افزار ها داشت و دوش آ دوش کیبورد
    می آمد در سیستم عامل MS-dos
    همین سیستم عامل با کمترین زمان بوت برای کاربر قابل اجرا بود
    رو دست این سیستم عامل هنوز بوت کردن ندیدم
    لذت تایپ کردن برای اجرا و کارهای گوناگون در خط فرمان یا همان کامند
    وصف ناپذیره حتی تا به همین الان
    MS-Dos مثل ویندوز ایکس پی یا سون بود برای کاربر ها بسیار سخت بود ترک کردن این سیستم عامل
    ————————————–
    فعلا هم سوار بر ویندوز سون هستم
    تمایلی برای حضور بروی ویندوز ۱۰ ندارم

    ۰۰
  3. شاید بتونم بگم یکی از ۱۰ مقاله برتر تو موضوع خودش رو نوشتید . خسته نباشید . ۳۰ سالگی مبارک . راستی عکس گذاشته بودید و گفتید بیل گیتس یادش افتادم . یه پست هم بزارید در موردش , فکر کنم این آخر کاری ها زده تو کارهای تحقیقاتی و انسان دوستانه . راستی به نظر من وین ۸.۱ از خیلی لحاظ از کل سری بهتر هست .

    ۰۰
  4. بله خاطرات ویندوز ۹۸ محاله یادم بره. ۲۰۰۰ رو هم که تجربه نکردم پریدم xp. ولی نزدیک xp نمیرفتم چون محیطش برام نا آشنا و غریب بود تا مدت ها از همون ۹۸ استفاده میکردم. تا اینکه یادم نیست چطوری پام به xp باز شد و نمک گیرش شدم. بعدشم دوباره ویندوز عوض نکردم تا ۷ که اونم چند سال بعد از تاریخ عرضه بود و بعدش ۸.۱ و الانم ۱۰. الان ویندوز ۱۰ محیط فوق العاده ای داره ولی به نظرم جا داره سریع تر بشه
    پیر شدم منم ظاهرا :11:

    ۰۰
  5. من تا ۹۸ رو باهاش کار کردم فکر کنم ( مسخره نکنید ها بچه بودم داداشم میگفت ۹۸ نمیدونم سرکار میزاشت یا نه :۲۳: ) ولی برای نسل امروزی خیلی حال میده با ویندوز های قدیمی سروکله بزنن عین اینه وارد یه دنیای محدود عجیب بشی به من که حس جالبی میده .
    واقعا مقاله خوب و جذابی بود مرسی :۱۵: ویندوز نبودشاید الان خیلی عقب تر از این ها بودیم مخصوصا در رابطه با کامپیوتر های شخصی کی میدونه شاید الان کنسول ها داشتن پادشاهی میکردن !!
    :۱۵: :pc: :15:

    ۰۰
  6. خداوکیلی ویندوز ۱۰ اونطوری که مایکروسافت تعریف میکرد، نیست. الان آخرین آپدین نصبه و تغییر آنچنانی نکرده چون طبق گفته مایکروسافت قرار بود از ۷ سریع تر بشه. قبل از آپدیت که باگ و مشکل فراوون داشت و الان بنظر میرسه بهتر شده. تو بازی ها هم که طبق بررسی ها حدود چند فریم بهتر عمل کرده که اصن بچشم نمیاد. اما امیدوارم حرفاش درمورد دایرکس درس باشه و مردمو گیر نیاوورده باشه.
    در مجموع از ۸ صد در صد بهترهه.

    ۰۰
    1. باگ خیلی کمه. نمیدونم نحوه نصب چطوری انجام دادین ولی احتمالا مشکل بوجود اومده.
      ولی اجرای اپلیکیشن های استور کمی کند هست.

      ۰۰

مقالات بازی

بیشتر

چند رسانه ای

بیشتر