وضعیت بازار ویدیو گیم ایران تا ۱۴۰۰ از منظر اقتصادی
در این مقاله تلاش کردهام که تاثیر وضع کنونی اقتصاد ایران را روی وضعیت بازار ویدیو گیم ایران تحلیل کنم. به زبان ساده به شما خواهم گفت که اگر وضع به همین منوال بماند دولت چه تصمیماتی برای اقتصاد ایران خواهد گرفت و آن تصمیمات چه تاثیری روی ویدیو گیم ایران خواهد گذاشت. تلاش من در این مقاله این بوده که به سوالات زیر پاسخ دهم:
- در دو سال آینده وضع بازار گیم ایران بهتر خواهد شد یا بدتر؟
- مالیات دادن یا ندادن چه تاثیری روی فروش گیم ایران خواهد گذاشت؟
- وضع کافه بازار و مشتریانش در دوسال آینده چه خواهد شد؟
وضع اقتصاد ایران چهگونه است؟
مقایسه ایران ۲۰۲۰ و عراق ۱۹۹۰
در تحلیلی که در دنیای اقتصاد منتشر شده میبینیم که اگر در سال ۹۸ همین روند در صادرات ادامه پیدا کند نسبت به سال گذشته صادرات محصولات غیر نفتی نصف خواهد شد. در این گزارش، دورانی که ما در آن هستیم با دوران تحریم عراق مقایسه شده است. برای این که شرایط اقتصادی و اجتماعی عراق را در آن دوره درک کنید من در فایل صوتی زیر توضیحی اجمالی در باب دوران تحریم عراق و به پایان رسیدن آن دوران از ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۳ ارائه میدهم. سعی کنید این شرایط را برای کشور خودمان شبیهسازی کنید.
توضیحات سیاست نفت در برابر غذا در عراق که به تازگی با موقعیت کنونی اقتصادی ایران مقایسه میشود
دولت ایران درآمدش را از کجا میآورد
نفت، مالیات و دیگر درآمدها
دولتهای کشورهای غربی، علیالخصوص آنهایی که منابع نفتی ندارند تکلیفشان در این مورد خیلی مشخصتر است. معمولاً اعم درآمدشان از مالیاتی است که از مردم میگیرند. اما وضع ایران مقداری پیچیدهتر است، چرا که ایران به غیر از مالیات در جاهای دیگر هم درآمد دارد. من درآمد دولت ایران را به سه دسته تقسیم میکنم. اول مالیات، دوم نفت و سوم درآمدهای متفرقه. درآمد دولت ایران از دو منبع اول و دوم در سالهای اخیر حدوداً ۷۰ درصد کل بوده و آن قسمت سوم فقط ۳۰ درصد نقش داشته.
درآمد دولت ایران اجمالاً به شرح زیر است:
صادرات نفت حدود ۵۰ میلیارد دلار حدود ۳۵ درصد، مالیات حدود ۳۵ درصد، صادرات غیر نفتی فروش اموال دولتی مثل کارخانه جات و ادارات، فروش اوراق بهادار، خسارتها، جریمهها، گمرکات و غیره. راه دیگر درآمدزایی ریالی برای دولت ایران فروش ارز است که توضیح خواهم داد. من در فایل صوتی زیر سعی میکنم به زبان ساده بیان کنم که این پولها چه هستند و از کجا میآیند و در دو سال آینده احتمالاً چه بر سرشان خواهد آمد.
درآمدهای دولت ایران چیست و از کجا میآید
تصمیمات جدید مجلس و دولت برای بودجه ۹۹
بودجه جاری سال ۹۹ بدون نفت بسته خواهد شد
در سالهای اخیر به صورت جسته گریخته صحبت آن بوده که دولت باید درآمدش را از نفت مستقل کند تا کشورهای دیگر نتوانند به ما فشار بیاورند. اما این موضوع اساساً هیچ وقت درست و درمان پیگیری نشده تا امسال. در سال ۹۸ به دلیل تحریمها ما عملاً نتوانستیم نفت بفروشیم و خیلی با عجله تصمیم گرفتیم بودجه سال ۹۹ را بدون نفت ببندیم. اما این تنها تصمیمات جدید دولت و مجلس نیست، بلکه ظاهراً فکرهای جدیدی برای مالیاتدهندگان و معافیتهای مالیاتی هم شده است.
به گزارش فارس: سخنگوی هیات رئیسه مجلس اسدالله عباسی با اشاره به اینکه مجلس بودجه سال ۹۹ را بدون در نظر گرفتن نفت برنامهریزی میکند، بیان کرد: برنامه اداره کشور بدون در نظر گرفتن صادرات نفت در نظر گرفتهشده و تلاش میشود که یک بخش از کسری بودجه با دریافت مالیات از افرادی که فرار مالیاتی دارند جبران شود.
تصمیمات جدید دولت و مجلس در تصویب بودجه ۹۹
برخی معافیتهای مالیاتی حذف خواهند شد
برخی ردیفهای بودجه حذف خواهند شد
در سال جاری چندین باز خواندم و شنیدم که پیشنهاداتی از طرف مجلس و دولت برای حذف معافیتهای مالیاتی و اصلاح سیاستهای مالیاتی ارائه شد.
خبرگزاری خانه ملت در مطلبی موضوع حذف معافیتهای مالیاتی را بررسی کرده است. قاسم احمدی لاشکی، نماینده نوشهر و چالوس در این مورد میگوید: بنابراین باید دولت در قالب لایحه اصلاح سیاست های مالیاتی را ارائه کند تا بتوان کسری بودجه سنواتی را جبران کرد و درآمد مالیاتی را جایگزین درآمد نفتی کرد.
با این حساب به نظر می رسد در حال حاضر شرایط برای حذف معافیت های مالیاتی فراهم نیست و در ضمن این دولت است که باید نسبت به اصلاح سیاست های مالیاتی اقدام کند تا با شناسایی موعدیان مالیاتی جدید درآمد کشور را افزایش دهد.
حالا من به شما میگویم که اگر بنا باشد دولت به دنبال گرفتن مالیاتهای بیشتر و گستردهتر باشد احتمالاً کجای پَرَش به پَر ویدئوگیم ایران گیر خواهد کرد.
ماجرای معافیتهای مالیاتی و احتمال حذف برخی از آنها
وابستگی بودجه ایران به ارز
آیا دلار باز هم گران خواهد شد؟
به نظر من جواب بله است. چرا که دولت ایران مدتهاست که وابستگی ارزی دارد و در مواقعی که بودجه جواب ندهد ارزهایی که در بانکهایش دارد را روانه بازار میکند و اتفاقاً قیمتش را هم خودش تعیین میکند. این دقیقاً همان مواقعی است که میبینیم قیمت دلار روزانه بالا میرود و مردم دم در صرافیها صف میکشند که ریالهای خودشان را تبدیل به ارز کنند. وقتی کسری ریال موقتاً تامین شد دوباره قیمت ارز به یک ثبات نسبی میرسد و بلکه مثل ماههای اخیر کم هم بشود. در مواقعی که دلار رو به ارزان شدن باشد معمولاً مردم دلارهای خودشان را به صرافیها میبرن تا بفروشند که بیشتر از این ضرر نکنند. اتفاقاً این روند نشانگر این است که دوباره قرار است یک دوره گرانی ارزی داشته باشیم. اما طبق تجربه تاریخی ما دیدهایم که بعد از هر گران شدن و ارزان شدن، قیمت ارز به مقدار سابق برنمیگردد و روی عددی خیلی بالاتر از قبل میایستد. یعنی اگر این بار ما شاهد گرانی دلار باشیم احتمالاً بعد از ثبات قیمت دلار به ۱۱ یا ۱۲ هزار تومان برنمیگردد و ممکن است روی ۲۰ یا ۲۲ هزار تومان توقف کند. حالا این به فروش ویدیو گیم ایران چه ربطی دارد؟ در صوت زیر خواهم گفت.
وابستگی بودجه ایران به ارز چیست و چه تاثیری در بازار گیم ایران دارد
آیا تفکیک دو وزارتخانه صنعت و معدن و بازرگانی تاثیری بر گیم ایران دارد؟
من فکر میکنم پاسخ منفی است. اصولاً این لایحه به این دلیل مطرح شد که دولت بتواند بازار را بهتر تنظیم کند. منظور از تنظیم بازار، بازار کالاهای اساسی است و نه ویدیو گیم. یادتان بیاید که در سالهای اخیر قیمت مواد خوراکی نوسانات خیلی زیادی داشته و این موضوع هم به تولید کننده هم به وارد کننده و هم به صادرکننده ضرر میزند. فقط عدهای فرصت طلب از این نوسانات سواستفاده میکنند. در واقع دولت وزارتخانه صمت را در کنترل بازار ناتوان دیده و سعی دارد که با تفکیک این دو وزارتخانه دوباره کنترل بازار را به دست بگیرد. البته که این موضوع اصلاً جدید نیست و از هشتاد سال پیش چندین بار این وزارتخانهها دچار تغییر شدهاند.
دنیای اقتصاد در این باره میگوید: این در حالی است که پیش از این در سالهای ۱۳۱۶، ۱۳۲۰، ۱۳۳۴، ۱۳۴۱، ۱۳۵۲ و ۱۳۹۰ بخشهای مذکور دستخوش تغییر و تحولاتی در جهت ادغام یا تفکیک شده بودند که هشتمین بار آن در سال ۱۳۹۸ کلید خورد.
وضع مارکت گیم ایران چه میشود؟
آیا کافه بازار با همین فرمان پیش خواهد رفت؟
به زعم من اگر روال اقتصادی ایران به همین صورت پیش برود احتمالاً تغییراتی در نحوه کارکردن کافه بازار با سازندگان خواهیم دید. کافه بازار به عنوان تنها درگاه فروش گیم در ایران فعلاً مالیات بر درآمد نمیدهد، چرا که پروژههایش دانش بنیان است. اما اگر قرار بر حدف معافیتهای مالیاتی باشد احتمال حذف معافیت پروژههای دانش بنیای زیاد است. در این صورت کافه بازار باید مالیات بدهد و درآمدش کم خواهد شد. از آنجایی که اغلب تصمیمات هوشمندانهای را در کافه بازار ندیدهام این بار هم احتمالاً تصمیم خاصی نمیگیرند و یا درصد مشارکت را زیاد میکنند، یا گران میکنند یا ترکیبی از هردو. با این محاسبات تحلیل من از آینده نزیدک ویدئوگیم ایران را در فایل صوتی زیر میتوانید بشنوید.
تحلیل آینده نزدیک بازار گیم ایران با توجه به شرایط اقتصادی کنونی
من الله توفیق
آرش حکیمی
مهر ۹۸
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
خلاصه وضعیت=