بدون شک مجموعه فیفا یکی از تاریخ سازترین بازیها و جزو جدایی ناپذیر خاطرات بسیاری از مخاطبان، فارغ از گروه سنی است. مهم نیست طرفدار فوتبال یا به طور کلی ژانر شبیه ساز ورزشی باشید یا خیر، قطعا به تجربه یکی از نسخههای فیفا ولو به مدت محدود نشستهاید یا یکی از نزدیکان یا دوستان شما یکی از بازی های برتر فیفا را تجربه کرده است. میدانیم که الکترونیک آرتز و فدراسیون جهانی فوتبال از مدتها پیش با یکدیگر اختلاف داشتند و هر بار با فرارسیدن زمان اتمام قرارداد و عقد قرارداد جدید، آینده این مجموعه در هالهای از ابهام قرار میگرفت. امسال و پس از بیست سال همکاری مسیر الکترونیک آرتز و آیپی فیفا و انتشار برترین بازی های فیفا، پس از انتشار FIFA 23 از یکدیگر جدا میشود و EA با یک عنوان جدید مشغول عرضه بازیهای سالانه خود میشود و فدارسیون جهانی نیز مشغول مذاکره با چند ناشر مختلف است تا مانع از نابودی آیپی فیفا شود. به همین بهانه در ادامه این مطلب قصد داریم بازی های برتر فیفا در دهه گذشته تا آخرین نسخه عرضه شده از مجموعه را رتبه بندی کنیم. طبیعتا این مجموعه قدیمی در طول فعالیت حود بارها دستخوش تغییرات انقلابی شده است و شاید نسخههای یک دهه اخیر کمی تازگی بیشتری در ذهن مخاطبان داشته باشند. اما بهترین نسخه فیفا کدام است؟ در ادامه با بهترین بازی های فیفا از نظر دنیای بازی و آخرین مقالات بازی همراه باشید.
حضور افتخاری بین بهترین بازی های فیفا: FIFA 2019
بگذارید در ابتدا با یکی از نسخههای ضعیف مجموعه، نه تنها در دهه گذشته، بلکه در تمام تاریخ مجموعه آغاز کنیم. پس از اینکه به نظر میرسید فیفا ۲۰۱۸ نامه عذرخواهی الکترونیک آرتز به طرفداران مجموعه است و بار دیگر این ناشر مسیر درست را برای احیای خاطرات خوش مخاطبان خود یافته است، فیفا ۲۰۱۹ نشان داد یک مرهم صرفا موقتی بوده است. هر چند گرافیک بازی نسبتا به نسخههای پیشین پیشرفت محسوس داشت و استفاده از بسیاری از بازیکنان نامدار و فوتبالیستهای حرفهای برای ضبط حرکات بازیکنان نوید یک بازی خوش ساخت را میداد اما، تعداد بالای باگها، گلیچها و ایرادات فنی، حجم بالای تقلب بازیکنان در بخشهای آنلاین و استفاده بیش از حد از پرداختهای درون برنامهای، خشم مخاطبان را برانگیخت. بسیاری معتقدند EA تمام تمرکز خود را معطوف Ultimate Team کرده بود و توجهی به نظرات نداشت. بسیاری از مخاطبان، بهویژه افرادی که در همان ابتدا اقدام به تهیه این بازی کردند، هنوز اسپم کردن سانتر با El Tornado و به ثمر رساندن کل با ضربه سر به آسانی را به خاطر دارند. با تمام این اوصاف FIFA 2019 سنگ بنای آغاز تغییرات هرجند کوچک اما بنیادی بود و Ultimate Team هنوز توانایی جلب رضایت بسیاری از مخاطبان را داشت.
حضور افتخاری بین بهترین بازی های فیفا: FIFA 2020
پس از عرضه نه چندان رضایت بخش بازی FIFA 2019 که فرسنگها با بازی های برتر فیفا در طول تاریخ مجموعه فاصله داشت، الکترونیک آرتز با آخرین نسخه دهه ۲۰۱۰، سعی در تغییر اوضاع داشت که باید گفت تا حدودی موفق بود. البته هنوز هم تمرکز اصلی ناشر روی بخشهای درآمدزایی مانند Ultimate Team بود و جلب رضایت و نظر مخاطبان هنوز هم مشخصا جزو اولویتهای اصلی نبود. گیمپلی بازی، بهویژه در ماههای اول عرضه هنوز مانند نسخه قبلی کند و پر از لگ و باگ بود. صفحات لودینگ بازی به دلیل بیش از حد طولانی بودن هنوز میان مخاطبان بدنام هستند و تغییر نکردن بخشهای محبوبی مانند Career Mode و Pro Clubs نشان میداد هنوز سازندگان آن طور که باید زمان کافی روی بازی صرف نکردهاند. دلیل اصلی قرار گرفتن فیفا ۲۰ در زمره بازی های برتر فیفا در دهه گذشته، معرفی بخش VOLTA بود. تجربه فوتبال خیابانی با بازیکنان محبوب در باشگاههای بزرگ در کنار دوستان، خاطرات خوب دوران پلی استیشن ۲ را برای بسیاری از مخاطبان زنده میکرد. هر تنوع در این بخش کم بود اما، ظاهرا برای رستگار کردن بازی و رهانده شدن از شر سیل نظرات منفی و قرار گرفتن در بین برترین بازی های فیفا کافی بود.
برترین بازی های فیفا: ۱۰: FIFA 2015
با اضافه شدن واکنش و نشان دادن احساسات در صورت بازیکنان در زمان رخ دادن شرایط مختلف، FIFA 15 جایگاه ویژهای در میان طرفداران مجموعه دارد. گیمپلی بازی در مقایسه با نسخههای پیشین چندان تغییرات گستردهای نداشت، اما روانتر، بهینهتر و لذت بخشتر از همیشه بود. گرافیک بازی برای دوران خود یکی از طبیعیترینها بود و تنوع در بخشهای مختلف، فرصت و بهانههای زیادی برای لذت بردن از بازی به مخاطبان ارائه میکرد. البته این بازی مسلما بینقص نبود و اگر لیست مربوط به بازی های برتر فیفا در تمام دوران بود، مسلما از شانس کمی برای حضور در لیست برخوردار میبود. بخش Ultimate Team پر از باگ بود و overall بازیکنان ابدا آنطور که باید بالانس لازم را نداشت و به راحتی، بویژه در بخش دفاع میشد بالانس توانمندیها را برهم زد. سرعت مهاجمان به صورت غیر طبیعی بالا بود و میشد تنها با اتکا به یک بازیکن تمام برنامههای دفای هوش مصنوعی و حتی بازیکن مقابل را خنثی کرد. از سوی دیگر همین مسئله سبب میشد گلهای بیشتری در بازی به ثمر رسیده و لحظات به یادماندنی را در هر بازی ثبت کرد. کنترلرهای بازی نیز چندان خوش دست نبودند و این مسئله باعث نارضایتی برخی از مخاطبان شده بود اما، در مجموع فیفا ۱۵ گزینه شایستهای برای بازی میانی دهه میلادی گذشته بود.
۹: FIFA 2016
اگر بخواهیم در یک کلمه نسخه شانزدهم مجموعه فیفا و رتبه نهم از بهترین بازی های fifa در دهه گذشته را توصیف کنیم، کسل کننده اولین عبارتی است که به ذهن میآید. پس از شکایات و بازخوردهای منفی مخاطبان درباره سرعت بالای مهاجمان در فیفا ۱۵ و امکان سواستفاده کردن از این ویژگی در بخش آفلاین و آنلاین، الکترونیک آرتز تلاش کرد تا حد زیادی این مسئله را برطرف کند که باید گفت از آن ور بام افتاد! گیمپلی فیفا ۱۶ بسیار کند شده بود و هیجان یک بازی فوتبال ابدا در آن حس نمیشد. گرافیک بازی چشمنواز بود و حتی پس از گذشت چندین سال نمیتوان گفت کاملا از رده خارج شده است. گلیچها مهمان ناخوانده و همیشگی هر بازی بودند و گل زدن به لطف هوش مصنوعی بیش از حد قدرتمند دفاع، تقریبا امری محال بود. البته باید گفت از حیث شبیه ساز بودن، فیفا ۱۶ یکی از برترینها است و گیمپلی بازی از این نظر با حالت آرکید فاصله داشت و هر حمله و دفاع نیازمند برنامه ریزی بود. ویژگیهای جدیدی در این نسخه به بازی اضافه شده بودند که تنوع خوبی به گیمپلی میدادند و این باز را در میان برترین بازی های فیفا قرار میدادند. این نسخه رقابت تنگاتنگی با PES 16 داشت و کونامی و EA توانستند برخی از طرفداران رقیب را به سمت خود بکشانند.
۸: FIFA 2017
فیفا ۱۷ در بین بهترین بازی های fifa نسخهای بود که در آن سازندگان اقدام به نوآوریهایی کردند و استفاده از موتور Frosbite سبب شد، فیزیک حرکت بازیکنان و تور طبیعیتر از گذشته باشد، موضوعی که سالها مخاطبان از آن گله داشتند. بخش داستانی بازی موسوم به The Journey و روایت داستان الکس هانتر از یک بازیکن آماتور تا فیکس شدن در یکی از تیمها لیگ برتر و هم مسیر شدن با وی در چالشهای مختلف زندگی فردی و حرفهای، مسلما برای بسیاری از طرفداران لذت بخش بود و امیدواریم الکترونیک آرتز بار دیگر به سراغ احیای آن برود. بخش محبوب Ultimate Team مانند همیشه دستخوش تغییرات گرافیکی شده بود و گیمپلی بازی از حیث باگ و ایرادات فنی، بهینهتر از چند نسخه قبل بود. البته مشکل اسکریپت بودن مسابقات و قابل پیشبینی بودن رفتار هوش مصنوعی، حتی در درجات سختی بالاتر، موضوعی بود که از فیفا ۱۷ شروع شد و تا به امروز گربیانگیر نسخههای بعدی، حتی بازی های برتر فیفا نیز هست. سرعت بازیکنان در مقایسه با نسخه قبلی بهبود یافته بود اما، سرعت تمامی بازیکنان چندان تفاوتی نداشت و یک دفاع وسط، همگام با یک وینگر پیش میآمد.
بهترین بازی های فیفا: ۷: FIFA 2018
الکترونیک آرتز با فیفا ۱۸ نشان داد هنوز میتوان به آینده این مجموعه امیدوار بود و تغییرات بازی در مقایسه با نسخههای پیشین به حدی است که بتوان با رضایت برچسب ۶۰ دلاری قیمت را پرداخت کرد؛ قرار گرفتن این نسخه در میان برترین بازی های فیفا بدون شک بود. انیمیشنها بازی در این نسخه به صورت کامل از ابتدا طراحی شدند و گرافیک بازی در مقایسه با نسخههای قبلی تغییری چشمگیر داشت. تعادل و بالانس خوبی میان لذت بخش بودن و طبیعی بودن در گیمپلی بازی برقرار بود و میتوانست طرفداران هر دو گروه را راضی نگه دارد. تعادل در بخش Ultimate Team برقرار شده بود و مهارت کلید اصلی پیروزی بود. ویژگی Squad Building Challenges در فیفا ۱۸ به Ultimate Team آمد تا بالاخره به خواستهای که سالها طرفداران آن را مطرح میکردند، پاسخ داده شود. همین مسئله کافی بود تا Ultimate Team بار دیگر محبوبیت خود را بازیابد و از مسیر افت و کم شدن همیشگی تعداد مخاطبان آن، فاصله گیرد. باگها در بازی بسیار کمتر از قبل بودند و مواجه با یکی از آن، دیگر یک امر قطعی نبود. هر چند بدنامی نسخههای قبل و عملکرد خوب PES در آن برهه، روی فروش بازی تاثیرگذار بود اما، این بازی از نظر تجاری نیز عملکرد قابل قبولی داشت.
۶: FIFA 2014
شاید به جرات بتوان گفت فیفا ۱۴ آخرین نسخه از بازی های برتر فیفا در تمام تاریخ این مجموعه بود. نسخه ۲۰۱۴ اولین نسخهی بود که برای کنسولهای نسل هشتم عرضه میشد و انتظارات از آن زیاد بود. الکترونیک آرتز نیز به بهترین وجه به این انتظارات پاسخ گفت. گرافیک بازی یک جهش و پیشرفت چشمگیر از نسخههای قبلی بود. انیمیشنهای بازی نرمتر و طبیعیتر از نسخههای قبلی بودند. ایرادات گیمپلی که در نسخه ۱۳ باعث نارضایتی شده بود، در فیفا ۱۴ مشاهده نمیشدند و DLC جام جهانی برزیل یک تجربه تمام عیار بود و تمامی ویژگیهای مثبت بازی اصلی را به ارث برده بود. تمامی این موارد دست به دست یکدیگر دادند تا فیفا ۱۴ یک موفقیت عظیم را برای الکترونیک آرتز رقم بزند. منتقدان و مخاطبان از تجربه بازی لذت میبردند و آمار فروش بازی نیز برای یک عنوان سالیانه بسیار رضایت بخش و کمنظیر بود. هر چند همچنان استفاده از سانتر و ضربه سر آسانترین راه برای رسیدن به گل بود اما، دست یابی به گل از این طریق مانند سابق سهل نبود و مخاطبان را تا سر حد خشم و خروج از بازی پیش نمیبرد. فیفا ۱۴ همان نسخهای است که طرفداران قدیمی مجموعه سالها است در حسرت تجربه دوباره آن با رنگ و لعاب جدید هستند.
۵: FIFA 2013
فیفا ۱۳ یک تجربه لذت بخش و فراموش نشدنی برای مخاطبان و بدون شک یکی از بهترین بازی های fifa محسوب میشود. به یادماندنی بودن بازی هم به دلیل ویژگیهای مثبت و هم به دلیل ویژگیهای منفی آن است. باگهای بازی آزار دهنده بودند و تعداد آنها ابدا کم نبود، موردی که البته در ادامه رفع شد و خاطرات بد ماههای اول عرضه بازی را تا حدی از بین برد. ارکان گیمپلی بازی اصولی پیاده سازی شده بودند و همان تجربه آشنای گذشته را به مخاطبان ارائه میکردند. Ultimate Team تغییراتی گسترده به خود دیده بود و نوآوریهای صورت گرفته در این بخش به حدی بود که آن را اعتیاد آور میکرد. گزاف نیست اگر بگوییم محبوبیت فعلی این بخش و این مسئله که Ultimate Team هنوز برای الکترونیک آرتز سودآور است، مدیون فیفا ۱۳ است. اضافه شدن Seasons موردی بود که Ultimate Team را به جایگاه فعلی رساند و این ویژگی در نسخه سال ۲۰۱۳ به بازی آمد. موسیقیهای متن بازی با دقت تمام انتخاب شده بودند، گشتن در منوهای مختلف و تماشای صفحات لودینگ، به نوبه خود یکی از بخشهای مفرح بازی را تشکیل میدادند. قطعا فیفا ۱۳ بینقص نبود اما، تاثیر بسزای آن روی نسخههای بعدی غیر قابل انکار است.
۴: FIFA 2022
زمانی که به بررسی برترین بازی های فیفا میپردازیم و بازخوردهای مخاطبان و منتقدان را درباره نحوه عملکرد این بازیها و تجربه آنها زیر ذره بین میبریم، تنفر و خشم اولین مواردی است که مشاهده میشود و شاید جای پرسش باشد چگونه فیفا ۲۲ توانست به لیست بهترین بازی های fifa راه یابد و جایگاه چهارم را نصیب خود کند؟ در دفاع از این تصمیم باید گفت گیمپلی فیفا ۲۲ بالانسترین و بیایرادترین گیمپلی در تمام تاریخ این مجموعه است. ظاهرا الکترونیک آرتز پس از بیست سال بالاخره به فرمول برقراری بالانس در گیمپلی دست یافته است. فیفا ۲۲ یک نامه عذرخواهی به طرفداران، پس از عملکرد به شدت ضعیف فیفا ۲۱ است. قطعا این بازی بینقص نیست و ایرادات رایجی که مخاطبان به بخش Ultimate Team وارد میکردند، همچنان برقرار است. بخش Career Mode نیازمند تغییرات اساسی است و سالها است گرفتار ایراد و تجربه تکراری است. با تمام این اوصاف گیمپلی بازی و گرافیک آن به تنهایی بار سنگین جلب رضایت مخاطبان را به دوش میکشند و دلیل کافی برای انتخاب شدن توسط طرفداران فوتبال همین دو بخش هستند.
بهترین بازی های فیفا: ۳: FIFA 2011
فیفا ۱۱ در میان بهترین بازی های فیفا یادآور زمانی است که این مجموعه سالانه میلیونها مخاطب را به خود جلب میکرد و هنوز اسیر باگهای متعدد، گیمپلی تکراری و پرداختهای درون برنامهای آزارهنده نشده بود. فیفا ۱۱ دومین نسخهای بود که در آن Ultimate Team حضور داشت و هنوز این بخش سرشار از تازگی و نوآوریهای خاص خود بود. بازی برای طبع مخاطبان فیفا، کمی بیش از حد واقع گرایانه بود. اما بهینه بودن گیمپلی بازی و اجرای درست ارکان آن سبب میشد فرا گرفتن ویژگیهای منحصر به فرد هر بازیکن و برنامه ریزی هر حرکت، درست مانند یک بازی شطرنج، یک بار روانی خاص و یک حس متفاوت را به فیفا ۱۱ ببخشد. موردی که هیچگاه مشابه آن در نسخههای بعد، حتی در میان برترین بازی های fifa تکرار نشد. سیستم دربیل بازی روانتر و بینقص کار میکرد، Manager Mode بخشهای غیر لازم و نه چندان محبوب خود را کنار گذاشته بود و دقت پاس بازیکنان نیز افزایش یافته بود. مجله معتبر PlayStation magazine در نسخه نقد خود فیفا ۱۱ را یک بازی بیایراد توصیف کرد که نمیتواند اشتباه کند و نمره ۱۰/۱۰ را به آن داد تا بدون شک در لیست برترین بازی های fifa قرار بگیرد.
بازی های برتر فیفا: ۲: FIFA 2012
برای هر طرفدار بازی ورزشی، آرزو است که نسخه بعدی بازی محبوبش به اندازه فیفا ۱۲ نوآور و منحصر به فرد باشد. فیفا ۱۲ همه آن چیزی بود که مخاطبان انتظار داشتند و میتوان آن را بهترین نسخه فیفا به حساب آورد. بازی یک روح تازه به کالبد مجموعه دمید و ایراد تکرار شدن و تفاوت نداشتن هر نسخه با نسخه بعد، که چند وقتی بود به فیفا وارد میشود، به طور کلی با فیفا ۱۲ فراموش شد. Manager Mode خود به تنهایی یک بازی مستقل بود که میتوانست مخاطب را تا ساعات زیادی سرگرم کند. دفاع تاکتیکال (tactical defending) و سیستم دربیل دقیق (precision dribbling) دو ویژگی جدیدی بودند که در این نسخه به مخاطبان معرفی شدند. به لطف این دو ویژگی جدید حس و حال یک گیمپلی واقع گرایانه به مخاطب القا میشد بدون اینکه تجربه لذت بخش از بازی حذف شود. هوش مصنوعی هم تیمی مخاطب مانند یک هم تیمی واقعی عمل میکرد و حس فوتبال بازی کردن در قالب یک تیم در فیفا ۱۲ کاملا حس میشد. این بازی بدون شک یکی از بازی های برتر فیفا و یک تجربه فراموش نشدنی در میان طرفداران است. شاید تنها حس نوستالوژی ما به نسخهای که در مقام بهترین نسخه فیفا قرار گرفته این نسخه را از عنوان بهترین نسخه فیفا دور کرده است.
پیش از این که به بهترین نسخه فیفا برسیم، از شما دعوت میکنیم تا سری هم به بررسی جدیدترین نسخه فیفا در وبسایت ما بزنید:
در دنیای بازی بخوانید: بررسی بازی FIFA 23
و اما بهترین نسخه FIFA:
بهترین نسخه فیفا: FIFA 2010
این نسخه افسانهای از مجموعه فیفا نه تنها یکی از برترین بازی های فیفا که به جرات یکی از برترین بازیهایی است که الکترونیک آرتز روانه بازار کردهاست. ظاهرا سازندگان در هیچ بخشی به خود اجازه خطا ندادهاند. از گیمپلی و گرافیک گرفته تا موسیقی متن و هوش مصنوعی، همه و همه بهترین نسخه فیفا است. حالتهای مختلفی در بازی وجود دارد که همگی سرگرم کننده و لذت بخش هستند و همچنان برخی از استانداردهای تعریف شده در این نسخه، در نسخههای اخیر مجموعه نیز مشاهده میشود. به لطف فیفا ۱۰ الکترونیک آرتز توانست جامعه مخاطبان خود را گستردهتر از قبل کند و تقریبا برای چندین سال PES را به حاشیه براند. بازی روشهای مختلفی برای گل زنی را برای مخاطبان ارائه میکرد و نوآوری و لحاظ کردن شرایط و موقعیتهای مختلف همواره با ثمر رسیدن یک گل تشویق میشد. این مسئله درباره هوش مصنوعی بازی نیز صدق میکرد و باید دائما حرکات بازیکنان حریف را به دقت زیر نظر میداشت. هوش مصنوعی به ویژه در درجات سختی بالاتر، اشتباهات را به زیبا و به صورتی باورپذیر مجازات میکرد. این بازی کاملا لایق میانگین امتیاز ۹۱ و لقب بهترین نسخه فیفا است.
جمع بندی برترین بازی های fifa
فیفا بخش جدایی ناپذیر خاطرات بسیاری از مخاطبان است و در طول تاریخ خود فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است. برخی نسخهها باعث خشم و نفرت شده و برخی بهترین خاطرات را برای بسیاری از مخاطبان خلق کرده است. مهم نیست طرفداران این مجموعه باشید یا با رقیب سنتی آن، PES خاطره سازی کرده باشید یا حتی ژانر شبیه ساز نتواند توجه شما را جلب کند. فیفا بخشی از تاریخ بازیهای ویدیویی است و نمیتوان تاثیری که این بازی در جلب شدن افراد غیر گیمر به این صنعت و کنسولهای بازی دارد را انکار کرد.
شما درباره لیست برترین بازی های فیفا چه نظری دارید؟ آیا با انتخابهای ما موافقید یا معتقدید جای نسخههایی در این لیست خالی است؟بهترین بازی های فیفا از نظر شما کدامند؟ بهترین نسخه فیفا از نظر خود را با دنیای بازی در میان بگذارید.
از لحاظ روان بودن نسخه ۲۰۱۰ بهترین بود
از لحاظ درجه سختی ۲۰۱۱ بهترین بود
و به لحظ نوآوری ۲۰۱۲ جهشی رو به جلو
.
.
اینو از فردی میشنوید که تمام نسخه های برتر رو همین الان داره ، بازی و بررسی میکنه
نسخه ۱۱ یک تحول بود و ۱۲ یک انقلاب و ۱۳ یک تکامل..و ۱۴ مجموعه ای از تمام خوبی های این سه نسخه بود..