احساس غلیظ | نقد و بررسی بازی VA-11 Hall-A – Cyberpunk Bartender Action
پیشتر متنی به منظور آشنایی شما با رمانهای تعاملی (Visual Novel) در سایت کار کردم. پاییز گذشته، یک تیم مستقل اثری بسیار زیبا را در این سبک منتشر کردند که در زمان کوتاهی توانست طرفداران بسیاری را برای خود دستوپا کند و شناخته شود. این اثر زیبا با نام طولانی و عجیباش، مهمان این نقد و بررسی است و امیدوارم در پایان این متن بتوانم توجه شما را به یک اثر شایسته دیگر نیز معطوف بکنم؛ همراه دنیای بازی باشید.
رمانهای تعاملی معمولا از گیمپلی خاصی بهره نمیبرند و نهایت حضور مخاطب در بطن اثر انتخاب دیالوگ و تغییر روند داستانی است که معمولا هم تاثیر این انتخابات و پیامدهایشان در شاکلهی داستان بسیار وسیع و قابل توجه است. آثاری نیز هستند که تلاش میکنند با افزودن چند مینیگیم، حداقل گیمپلی را برای محصولشان تدارک ببیند و هم از یکنواختی بازی جلوگیری کنند و هم افراد بیشتری را متوجه خود سازند تا محصول را نیز از داستانی بودن صرف خارج بکنند. «والهالا» در جایی بین دو حالت مذکور قرار دارد. از طرفی گیمپلی جمعوجور و رضایتبخشی دارد و از طرفی خبری از انتخاب دیالوگ نیست و پایانبندیها و بعضی رخدادهای متفاوت بازی از گیمپلی بازتاب پیدا میکنند.
شما در بازی در نقش «جیل» ظاهر میشوید؛ یک پیشخدمت جوان در یک بار جمعوجور در سال ۲۰۷X، در دنیایی سایبرپانکی و پر از مخاطره و استرس. نام بار نیز اشاره به محل قرارگیریاش دارد که به خاطر سهولت در تلفظش، «والهالا» صدایش میزنند.
گیمپلی بازی به دو بخش کلی تقسیم میشود. زمانی که در بار مسئول انجام وظیفه هستید و با ورود هر مشتری، باید نوشیدنی درخواستی او را از طریق دستورالعملی که برای هر نوشیدنی خاص وجود دارد تهیه کنید. در بازی راهنمایی برای تهیه هر نوشیدنی وجود دارد که با مراجعه به آن و پیدا کردن نام نوشیدنی مذکور و سپس پیروی دقیق از دستور تهیه، آمادهاش میکنید. در بازی پنج ماده اولیه برای درستکردن هر نوشیدنی وجود دارد که بعضی از آنها نیاز به ترکیب شدن با یخ دارند. تفاوت هر نوشیدنی با دیگری در ترکیبهای مختلف این پنج فاکتور و کم یا زیاد بودن آنها، و افزودن یخ و ترکیب کردنشان است. درست تهیهکردن هر نوشیدنی علاوه براینکه پول بیشتری به شما میرساند، در بدست آوردن بعضی پایانها نیز تاثیر میگذارد. بعد از اتمام کار و بازگشت به خانه، جیل میتواند با پولی که بهدستآورده برای خانهاش وسیله و پوستر بخرد یا رنگ دیوار و کرسیاش را عوض کند. بعضی وقتها نیز هوس یک شی و محصول بهخصوص میکند که درصورت خریداری آن، سر کار نام نوشیدنیهای درخواستی مشتریها یادش میماند و درصورت بیدقتی مخاطب، میتواند کمکحال خوبی باشد. حواستان هم باید به درآمد و خرجتان هم باشد، چون جیل باید هزینه برق و اجاره خانه را نیز بپردازد و عدم برخورداری از پول کافی، به قطعی برق و مشکلات دیگر ختم میشود. همینطور شما در خانه با لپتاپتان میتوانید در یک سایت خبری و یک انجمن اینترنتی بگردید و درمورد دنیای مورد اتفاق داستان و ویژگیهای متعددش اطلاعات بیشتری کسب کنید. گیمپلی بازی با وجود ساده بودنش، نقش خود را به خوبی ایفا میکند و تنوع خوبی بین داستان بیوقفه و زیبای بازی ایجاد میکند.
داستان و شخصیتپردازیها در یک کلام فوقالعادهاند. بازی خیلی راحت شما را به دام خود میاندازد؛ با یک وبسایت خبری، یک انجمن، دو محیط و بیست شخصیت، چنان دنیا و پیشزمینهی داستانی قوی پیشرویتان میگذارد که از بسیاری از نقشآفرینیهای پرمدعا موفقتر و ملموستر ظاهر میشود. معجزه «والهالا» در این است که اینکار به طرز خیلی آسانی به انجام میرسد. ابتدا مخاطب را به دام جذابیت شخصیتهای عالیاش میاندازد و بعد که کنجکاویشان را قلقلک داد، شروع به دادن اطلاعات مختلف میکند. اطلاعاتی که دریافتکردن و یا نکردنشان کاملا به خود مخاطب بستگی دارد.
در عنوان این نقد بر روی کلمه «احساس» تاکید داشتم. دلیل این امر نیز این است که بازی به طرزی شگفتآور، بهقدری در واقعیکردن خود و سیطره انداختن شخصیت و داستانهای ریز و درشتاش بر مخاطب موفق و عالی عمل میکند که به معنای واقعی شما اثر را احساس میکنید و از تجربهی یک اثر مجازی و انتزاعی پا را فراتر میگذارید. این اتفاق، برای آثار داستانمحوری مثل این محصول، بزرگترین نقطهقوت محسوب میشود. بخش تعاملی بازی با وجود ساده بودن و کوتاه بودنش، در نتیجه رسیدن اهداف داستان نقش بهسزایی ایفا میکند.
بازی صداگذاری ندارد، ولی بهجای آن موسیقیهای پرتعداد و متنوع هیچ جایخالی را باقی نمیگذارند و مسئولیت خود را به خوبی به انجام میرساند. گرافیک پیکسلآرت و طراحیهنری انیمهطور اثر نیز به خوبی به حالوهوای داستان نشسته است و با وجود محدودیت موتور بازیسازی «گیممیکر»، سازندهها به خوبی توانستهاند ظاهر و گرافیک قابلقبولی را برای اثرشان تدارک ببیند. لازم به ذکر است که محتوای کلی بازی برای تمامی گروههای سنی مناسب نیست، پس لطفا این موضوع را نیز در نظر داشته باشید.
«والهالا» در حالحاضر یکی از بهترین آثار داستانی است که میتوانید تجربهاش کنید. هم مضمون و کلیت جالبی دارد و هم از روایت و پرداخت عالی برخوردار است؛ از دستش ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
بعد از چند وقت, یه نقد خوب رو اینجا خوندم. ممنون