من میخواهم فوتبال بازی کنم! | نقد و بررسی بازی PES 2019
عنوان Pro Evolution Soccer 2019 یا به اختصار، PES 2019، جدیدترین نسخه از سری شبیهسازهای فوتبال از شرکت نامآشنای KONAMI است. بازی PES دیگر نیازی به معرفی ندارد و از گیمر گرفته تا آدمهای عادی همگی به خوبی با این عنوان آشنایی دارند. PES و رقیب دیرینهاش یعنی FIFA، در این حوزه دیگر تبدیل به برند شدهاند؛ به طوریکه در جمعهای دوستانه دیگر کسی نمیگوید: «بیایید فوتبال (ویدیویی) بزنیم» یا چنین چیزهایی؛ همه مستقیما به اسم عنوان اشاره میکنند و عدهای میگویند فیفا و عدهای هم PES را صدا میکنند. این دو رقیب، بازار اقتصادی را هم به طوری به یک بازار دو قطبی تبدیل کردهاند که رسما اجازه عرض اندام به عناوین دیگر را نمیدهند و شرکت دیگری حتی سودای ساخت شبیهساز فوتبال را در سر نمیپروراند. اما جنگ این دو عنوان همیشه و هرساله در دو جناح ادامه داشته است؛ یک، جنگیدن برای کسب عنوان برترین بازی ورزشی سال و دو، اخذ بازار فروش قطب دیگر در حوزه شبیهساز فوتبال. فارغ از موفقیت و عدم موفقیت هرکدام و دلایل آن در سالهای گذشته، در این مقاله میخواهیم به امکان برتری PES در سالشمار ۲۰۱۹ بپردازیم. در ادامه با نقد و بررسی بازی PES 2019 همراه دنیای بازی باشید.
عنوان PES یکی از معروفترین شبیهسازهای فوتبال است که در دسته بازیهای ورزشی قرار میگیرد و هرساله یک شماره از آن توسط شرکت Konami توسعه داده و منتشر میشود. شمارهی امسال یعنی PES 2019 نیز به همین رویه در سه پلتفرم رایانههای شخصی، Xbox one و PS4 توسط خود سازنده در ۲۸ آگوست میلادی معادل با ۶ شهریور منتشر شد. این عنوان مانند سریهای پیش خود، توسط موتور گرافیکی Fox پشتیبانی و توسعه داده شد و به همین دلیل از همان اول کار، شخصا توقع تغییر چندانی در روند پردازش بازی نداشتم. طبق معمول، بازی با لودینگهای طولانی خود پس از مدتی شما را کلافه خواهد کرد. حتی اگر بازی را در پایینترین سطح تنظیمات گرافیکی هم بگذارید، تفاوت چندانی را حس نمیکنید. نهایتا fps بهتری از بازی میگیرید که عملا فایدهای ندارد. به قولی «دیگی که برای من نجوشه، میخوام سر سگ توش بجوشه!» یعنی بازی شبیهسازی که با سیستم کاملا مناسب هم نتواند به خوبی از پس شبیهسازی محیط و شرایط بربیاید، چه شبیهسازی است؟ البته این بدین معنا نیست که PES در این شماره به جزییات توجه نکرده است؛ خیر! به خوبی هم از پس طراحی و شبیهسازی شرایط حاکم در ورزشگاه و تمام اتفاقات موجود در بازی برآمده است، اما اگر بخواهید تمام جزییات را درک و لمس کنید آنقدر اذیت میشوید و صدای فنهای سیستم زجرتان میدهد تا پشیمان شوید.
با اولین مسالهای که به محض شروع بازی با آن مواجه شدیم یعنی رابط کاربری شروع میکنیم. رابط کاربری بازی حال و هوای خود را حفظ کرده است و میتوان آن را مانند خود بازی به سه بخش اساسیِ آنلاین، آفلاین وحالت تمرینی تقسیم کرد. از این رو ما هم برای توضیح گیمپلی بازی از رابط کاربری کمک میگیریم. بخش آنلاین بازی تغییراتی انقلابی نداشته و صرفا رونوشتی از نسخهی قبلی به علاوهی چند تغییر کوچک و مناسب است. اصلیترین قسمت آنلاین بازی یعنی بخش myClub نسبت به شماره قبلی خود بهتر شده اما هنوز هم با معادل خود در فیفا شامل ضعفهای زیادی است. تجربه بخش Co-op یا همان بخش بازی چندنفره لذت بخش است. در این بخش شما دو تیم ۳ به ۳ متشکل از پلیرهای آنلاین هستید که به مصاف یکدیگر میروید و قطعا تجربهی منحصر به فردی است هرچند کم اعصاب از شما خرد نخواهد کرد. بخش آنلاین بازی شامل قسمتهای دیگر مانند لیگ آنلاین نیز هست اما به طور کلی همانطور که اشاره کردیم، تغییرات قابل توجهی نسبت به قبل نداشته است و نهایتا شما را راضی میکند که بله، این نسخهی بازی نسبت به نسخهی قبلی که بازی میکردید عوض شده است. نکتهی قابل توجه دیگر در این بخش، سرورهای بسیار بد بازی است که مشکلات زیادی را حین و قبل بازی برای شما بهوجود خواهد آورد. همچنین یافتن حریف مناسب نیز احتمالا زمان نسبتا زیادی شما را معطل خواهد کرد.
در بخش آفلاین یا بهطور کلی خود محتوای اصلی بازی نیز تغییرات چندانی را شاهد نبودیم. همچنان همان Master League و Become a Legend و بازیهای دوستانه، سرگرمکننده هستند. به خودی خود، این بخشها با نکاتی که سازندگان بازی درنظر گرفتهاند، همچنان قسمتهای متعدد زیادی را دارند تا شما را به سوی یک سرمربی حرفهای یا بازیکن افسانهای شدن هدایت کنند و در این مسیر نیز هرگز به راحتی از روند بازی خسته نشوید. اما فارغ از این موارد، گیمپلی خود بازی تغییرات خوبی داشته است و میتوان به جرات گفت که این عنوان از سریهای پیش خود بسیار طبیعیتر و با رشد بسیار خوبی نسبت به ارائهی یک تجربه واقعی از فوتبال طراحی شده است. طراحی انیمیشنهای متعدد و زیاد برای بازیکنان، باعث ایجاد حرکات نرمتر و واقعیتر در آنها شده و دیگر کمتر با صحنههای عجیب و غریب در بازی رو به رو خواهید شد. بهطور کلی کنترل و انجام حرکات توسط بازیکنان طبیعیتر و بهتر شده است. همچنین بازیکنان معروف نیز طراحی و کنترل منحصر به فرد خود را دارند. یعنی شما با کنترل رونالدو، تفاوت زیادی را با کنترل کردن مسی احساس خواهید کرد. طراحی بسیار خوب از حرکات فردی و بدنی آنها، باعث شده است که به طور مثال، شما کاملا متوجه ریز نقش بودن، تکنیک و سرعت بالای مسی چه هنگام کنترل او و چه هنگام مهار او بشوید. علاوه بر موارد فوق، واکنش دروازهبانان طبیعیتر و زیباتر شده است. علاوه بر تعدد انیمیشن و نحوه واکنش مناسب، دیگر کمتر واکنشهای عجیب و باورنکردنی انجام میدهند و یا بالعکس، دروازهبان شما دیگر بعد از رد شدن توپ از خط واکنش نخواهد داد و هرچه دارد همان هنگام عبور توپ عرضه میکند. نکتهی قابل توجه دیگر، پیشبینی بازیکن بعدی که صاحب توپ میشود، است که میتواند کمک شایانی به انجام حرکات و تکنیکهای متعدد بکند. بخش سوم بازی یا همان Training نیز به همان مفصلی نسخههای قبل و حتی بهتر است. در این بخش، شما با تمرینها و تاکتیکها دست و پنجه نرم میکنید و امتیاز میگیرید و نهایتا آماده میشوید تا با حریفهای خود به سختی مبارزه کنید.
طراحی چهرههای بازیکنان تا حد خوبی نسبت به شمارههای قبلی بهبود داشته است. طراحی جو ورزشگاه قبل از شروع بازی، به طور مثال بالا بردن شالهای تیم محبوب و حین بازی، به طور مثال هنگام گل زدن در ورزشگاه خانگی، تقریبا بدون نقص و واقعی است اما مشکل بزرگی که اینجا وجود دارد، تعداد کم تیمهایی است که شما میتوانید چنین فضایی را با آنها تجربه کنید. بله، درست متوجه شدید؛ مشکل همیشگی PES با لایسنس نکردن تیمها. البته در این نسخه، باید علاوه بر نبودن تیمها و لیگهای بزرگ همیشگی، عدم حضور جامهای بزرگی مانند لیگ قهرمانان اروپا و لیگ اروپا را نیز تحمل کنیم. هرچند توسعهدهندگانی وجود دارند که در بهروز رسانیهای رسمی وغیررسمی و در قالب Patch چنین تیمها و ورزشگاهها و… را اضافه میکنند اما چیزی که از این نسخه دیدیم، نبودن رئال مادرید و یونتوس و حتی لالیگا وبوندسلیگا با اسامی واقعی خود بود. هرچند سازندگان تلاش کردند تا با اضافه کردن لیگهای مانند لیگ ترکیه کمی لاپوشانی کنند اما یووه و رئال کجا، بشیکتاش و فنرباغچه کجا! حالا برای من فرقی نمیکند که بعدا قرار است لیگ جزیره به بازی اضافه شود یا خیر، مهم این است که خود بازی این موارد را لایسنس نکرده و حق استفاده از آنها را ندارد. تنها چیزی که در ذهنم میآید این است که شما که نمیتوانی یک چیز کامل بسازی و تحویل بدهی، خب نساز! مثل این که بنده شبیهساز رانندگی یا یک عنوان ریسینگ بسازم و نه خبری از بنز باشد و نه لامبورگینی؛ مازاراتی هم با برند دنیای بازی در عنوانم ثبت شده باشد! خب واقعا این جالب نیست! هر چهقدر هم در نسخههای قبلی تحمل کردیم، نه تنها وضع بهتر نشد بلکه بدتر هم شد. حالا صدتا پچ و بهروز رسانی متفاوت هم بدهند. تا آن موقع فیفا، کل بازار را دو قبضه کرده است و اگر من طرفدار PES باشم سر خورده میشوم و اگر طرفدارش نباشم هم که درجا پاکش میکنم و به فیفا بازی کردنم میپردازم.
صداگذاری و موسیقی بازی نقطه ضعفی ندارد، هرچند نمیتوان گفت که فوقالعاده کار شده است. علاوه بر آن، مشکل اساسی صداگذاری در PES، به صداگذاری گزارشگران بازی برمیگردد که طبق معمول پس از مدتی عبارات محدود آنها برای شما تکراری و خستهکننده میشود و همچنین در طول یک مسابقه نیز ممکن است حوصلهی شما را سرببرد. این مشکل از قدیمالایام با PES بوده است و گویا همچنان سازندگان آن قصدی مبنی بر بهبود یا بهتر بگویم رفع این مشکل در بازی ندارند.
بهطور کلی عنوان PES 2019، نسبت به عنواوین سالهای اخیر خود بهبود نسبتا خوبی داشته است و میتوان آن را پرچمدار PES معرفی کرد. اما همچنان نقاط ضعف بسیاری که مانند ویروس همراه این بازی است و گویی عضوی ثابت از بدن آن شده، میتواند آن را جلوی دشمن از پای دربیاورد. چیزی که باعث میشود این عنوان تحسین شود، تلاش سازندگان آن برای ارائه یک تجربه بهتر از فوتبال، بهبود و ارتقای گیمپلی بازی است؛ هرچند تمام و کمال نبوده، اما برای طرفداران این سری قطعا امیدوارکننده بوده و ارزش تجربه کردن را کاملا دارد.
Resolution
Platform: PC – Score: 7.5 out of 10
In general, PES 2019 is a better game than its predecessors and I can say it is the flagship of PES series. But, there are some deficiencies that are never getting away from all the games in the series and PES 2019 is no exception. It is admirable that the developers try to present a better experience of soccer in their game; although it is not perfect it is worth playing.
(نقدی که مطالعه کردید، نسخهی منتقدین بازی PES 2019 بود که توسط ناشر آن یعنی Konami برای دنیای بازی ارسال شده است.)
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام روی سیپیو Athlone ii x3 440 و گرافیک radeon hd 4350
و رو ۴ میاره رو حالت low