نقد فیلم John Wick 3 نقد فیلم John Wick 3
در ۱۳۹۸/۰۶/۰۸ , 18:00:24
ژانر اکشن
کارگردان چاد استاهلسکی
ناشر Lionsgate
ستارگان کیانو ریوز، لارنس فیشبرن، هالی بری
مدت زمان 131 دقیقه

نقد فیلم John Wick 3

برگی از دفتر ماتریکس

- میانگین امتیازات متاکریتیک
6 امتیاز دنیای بازی
ژانر اکشن
کارگردان چاد استاهلسکی
ناشر Lionsgate
ستارگان کیانو ریوز، لارنس فیشبرن، هالی بری
مدت زمان 131 دقیقه
7
در ۱۳۹۸/۰۶/۰۸ , 18:00:24

جان ویک برای تبدیل شدن به یک فیلم حداقل قابل ملاحظه، دو قسمت زمان نیاز داشت. دو فیلمی که برای رساندن جان ویک به نقطه‌ای که فعلا در آن قرار دارد ساخته شدند و با وجود ضعف‌های فراوان، مخاطب را با خود همراه و البته سرگرم کردند تا به یک قسمت سوم ایده‌آل برسند. جایی که همه‌ی تئوری‌های طرفداران تقویت می‌شوند و حتی خود سازندگان هم باورشان می‌شود که برگی دیگر از دفتر ماتریکس را ورق می‌زنند. اما آیا جان ویک واقعا به ماتریکس ارتباطی دارد؟ یا شاید بهتر است بپرسیم آیا ارتباط جان ویک و ماتریکس واقعی است؟ و این‌گونه جواب دهیم که: واقعیت چیست؟! با نقد فیلم John Wick 3 همراه دنیای بازی باشید.

نویسنده‌ی این متن حتما و بدون شک زمانی که مشغول نوشتن آن است ژست مورفیوس‌گونه‌ای به خود گرفته و در حالی که ایمان دارد حقیقت فیلم جان ویک ۳ را دریافته است، شما [خواننده] را در مقابل خود تصور می‌کند که با خواندن هر جمله کمی به عقب‌تر رانده می‌شوید و فکر می‌کنید که واقعا چه چیزی ممکن است در ذهن یک نفر گذشته باشد که به این موضوعات فکر کند؟

نقد فیلم John Wick 3
مواجهه‌ی ما با جان ویکِ عصبانی‌تر از همیشه منجر به تعدادی سکانس شلوغ و پر سر و صدا می‌شود

و مواجهه‌ی ما با جان ویکِ عصبانی‌تر از همیشه که منجر به تعدادی سکانس شلوغ و پر سر و صدا می‌شود، در واقع یک مچ‌کات است به جان ویکِ قسمت قبلی که در آغاز به خاطر ماشین خود می‌جنگید و در پایان انتقام گرفتن و کشته نشدن. حالا دیگر خبری از توجیهات مسخره‌ی جان ویک برای آدم‌کشی نیست و مشکل اصلی منطق داستان برطرف شده است. کدام احمقی به خاطر یک سگ این همه آدم می‌کشد و بعد ادعا می‌کند که از زندگی گذشته‌ی خود برگشته و همه چیز را کنار گذاشته است؟ جان ویک!

حالا جایزه‌ای که برای کشتن جان ویک مشخص شده مدام بیشتر می‌شود و همه وسوسه شده‌اند تا این قاتل دست‌نیافتنی را از پا در بیاورند. دنیای جان ویک آن‌قدر پیچیده نیست که این موضوع درک نشود که زندگی انسان‌ها در این فیلم و در این جهان یک استعاره است، اما آن‌قدر درهم و غیرمنطقی است که اگر لحظه‌ای به جای درگیر شدن با زد و خوردهای در صحنه، در توقفی کوتاه کمی به ماجرا بیاندیشید و به این فکر کنید که اکنون دقیقا چه اتفاقی در داستان در حال افتادن است، می‌فهمید که فیلم چقدر با استعاره‌ی خود درگیر شده و چقدر در آن احساس ناامنی می‌کند.

نقد فیلم John Wick 3

در واقع نیمی از جان ویک ۳ در حالی می‌گذرد که جان مشغول فرار است و به درهای مختلفی می‌زند تا زنده بماند. باز هم باید پرسید که دقیقا برای چه؟

تا این‌جای کار هیچ خبری از ماتریکس نیست. به جز تعدادی شباهت، مثل حضور کیانو ریوز و لارنس فیش‌برن در هر دو فیلم و این‌که در هر دو داستان صحبت از یک دوگانگی واقعی و به نوعی دنیایی در پس پرده است. و البته این موضوع که در هر دو فیلم ما صحنه‌های اکشن لذت‌بخشی از تیراندازی و کنگ‌فو و دیگر هنرهای رزمی شرقی را می‌بینیم و از آن‌ها احتمالا لذتی هم می‌بریم. اما در جان ویک ۳ به وضوح ارجاعی اتفاق می‌افتد که همه‌ی فرضیه‌ها را تقویت می‌کند، و منظورم آن جمله‌ی معروف «گانز، لاتس آ گانز» نئو و جان با بازی کیانو ریوز نیست. درست است که جان در پاسخ به وینستون پیش از آغاز یک درگیری در لابی هتل همان جمله‌ای را می‌گوید که نئو در پاسخ به تنک پیش از آغاز یک درگیری معروف در لابی ماتریکس گفت، اما ارجاع واقعی لحظه‌ای است که وینستون در حالی که با جان ملاقات می‌کند با یک بشکن ساده همه را متوقف می‌کند. قدرت او از یک گرداننده‌ی هتل که خود دست‌نشانده‌ی دیگران است کمی بیشتر به نظر می‌رسد، نه؟ این صحنه یادآور این نظریه‌ی ماتریکس است که همه در یک نسخه‌ی شبیه‌سازی شده از دنیا زندگی می‌کنند و واقعیت چیزی نیست که ما فکر می‌کنیم. و عمل وینستون در این لحظه از داستان، او را به شخصیت «معمار» در دنیای ماتریکس شبیه می‌کند.

اما فراتفسیر فیلم‌های سینمایی کار درستی نیست، مخصوصا وقتی که قصد از آن نقد فیلم باشد. به همین خاطر است که من در این‌جا قصد فراتفسیر فیلم جان ویک را ندارم و برعکس سعی دارم این موضوع را مشخص کنم که جان ویک ۳ نه یک فیلمِ پیچیده با داستان و جهان‌بینی منحصر به فرد –چه مرتبط با ماتریکس و چه مستقل از آن- که یک فیلم اکشنِ بی‌هویت است که هم ستاره‌ی یک جهان سینمایی دیگر را دزدیده و هم فرمول موفقیت آن را کپی کرده است و با مضمون‌های دم‌دستی و توجیه‌های مسخره‌ای مثل «انتقام» و «عشق» داستان خود را پیش می‌برد و لحظات غیرمنطقی را توجیه می‌کند. ستاره‌‌ی فیلم کیانو ریوز است و فرمول موفقیت فیلم همین دنیای استعاری عجیب و فراواقعی است که کاملا به واقعیت شبیه است، اما به صورت زیرزمینی اداره می‌شود و قدرت و ثروت همه در کف آن است.

نقد فیلم John Wick 3
حتی خود سازندگان هم باورشان می‌شود که برگی دیگر از دفتر ماتریکس را ورق می‌زنند

جان ویک ۳ یک فیلم اکشنِ بی‌هویت است که هم ستاره‌ی یک جهان سینمایی دیگر را دزدیده و هم فرمول موفقیت آن را کپی کرده است

در یک صحنه از فیلم جان ویک ۳ که دیگر به مضمون انتقام یا عشق یا هر دست‌آویز دیگری جز غریزه‌ی بقا برای ادامه پیدا کردن نیازی ندارد، می‌بینیم که همه‌ی قاتلان شهر از جایزه‌ای که برای کشتن جان ویک مشخص شده آگاه می‌شوند و یک به یک به نبرد با او روی می‌آورند. دقیقا برای چه؟ توضیح داستان: پول. حقیقت: لازم است فیلم پیش برود. در واقع نیمی از جان ویک ۳ در حالی می‌گذرد که جان مشغول فرار است و به درهای مختلفی می‌زند تا زنده بماند. باز هم باید پرسید که دقیقا برای چه؟ توضیح داستان: زنده نگه داشتن خاطره‌ی عشق. حقیقت: وقتی خود عشق در کار نباشد می‌شود از خاطره‌ی آن برای پیش بردن داستان استفاده کرد (جان ویک ۱) و وقتی خاطره‌ی عشق در کار نباشد می‌شود از انتقام برای پیش بردن داستان استفاده کرد (جان ویک ۲) و وقتی هیچ‌کدام از آن‌ها در کار نباشند، می‌شود برای کش‌دار کردن داستان از تکنیک «مهم نشان دادن چیزی که زمانی چیزی بوده ولی حالا چیزی نیست» استفاده کرد. (جان ویک ۳). حقیقت؟ ما هیچ‌وقت عشق جان ویک به همسرش را ندیدیم و درک نکردیم که چه چیزی در او تغییر کرده است. به روشی بسیار مدرن و غیرقابل انطباق در سینما ما از میانه‌ی راه داستان یک قهرمان با او همراه شدیم و برای این‌که به آن بچسبیم لازم بود تا اکشن و کیانو ریوز با هم جمع شوند و یک تصویر آشنا را بیافرینند. در اولین مواجهه‌ی تماشاگر فیلم جان ویک با این شخصیت، تقریبا هیچ‌کس تنها او را نمی‌بیند، بلکه نئوی ماتریکس در او کاملا نمایان است. این‌گونه است که ما می‌توانیم با شخصیت ویک کمی ارتباط برقرار کنیم و داستان فیلم در اکشن بی‌وقفه‌ی بدون مغزش سرازیر شود.

نقد فیلم John Wick 3
اکشن کورئوگرافی‌شده‌ی فوق‌العاده دقیق و خلاقانه از نقاط قوت فیلم است

جان ویک نیمی از موفقیت خودش را به ماتریکس مدیون است و نیمی دیگر را به طرفداران و منتقدان و نویسندگانی که این فیلم را به ماتریکس تشبیه کردند و از آن یک اثر فاخر ساختند. اثری که تنها در ذهن تماشاگر وجود دارد و آن چیزی نیست که واقعا روی پرده‌ی سینماها نقش بسته و داستانش در بحرانی‌ترین نقاط هم هیچ منطقی ندارد. فیلم به ماتریکس مدیون است چون در قلمروی از ژانر سینمایی پا گذاشته که زمانی واچوفسکی‌ها آن را به وجود آوردند. پیروی از قواعد سینمای اکشن، با لحن ماتریکس چیزی بود که جان ویک را سر زبان‌ها انداخت و حالا در کانون توجهات قرار داده است.

نکات مثبت

کارگردانی ساده

اکشن کورئوگرافی‌شده‌ی فوق‌العاده دقیق و خلاقانه

مبارزات لذت‌بخش و سریع

رجوع کنید به متنکیانو ریوز

نکات منفی

رجوع کنید به متن

امتیاز دنیای بازی 6 نسبتا خوب
سعید زعفرانی

http://www.last.fm/user/SaeeD22000Z

نقد و بررسی

7 دیدگاه ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

  1. جدا از هرچی بگذریم بازی فوق العاده کیانو ریوز واقعا ادم رو میخکوب میکنه.هرچقدرم که فیلم بی هویت باشه بازم تماشاچی میخواد بشینه ببینه چی میشه، جان چیکار میکنه الان…چجوری آدم میکشه … ولی بنظرم یکم لجبازی سازندگان مجموعه که حتما باید فیلم ساخته بشه داره جان ویک رو یکم کم رنگ میکنه.بنظرم به راحتی میشه یه سریال فوق العاده از جان ویک ساخت.

    ۰۰
  2. جان ویک ۳ مجموعه ای از سکانس های بدل کاری بسیار خوب با یک سناریو حداقلی بود. فیلم حقیقتا داستان نداشت. بازی کیانو ریوز واقعا بی روح بود. حتی اگر به دویدن کیانو و مبارزات اولیه فیلم هم دقت کنید میبینید که اصلا حالت و استایل لازم را نداره و خیلی خشک میدوئه. البته کیانو ریوز تو تمام فیلم هاش اینطوره و در واقع تنها میتونه خودش باشه، نه نقشی که بهش محول میشه. در کل نباید از این اثر توقع زیادی داشت، چون کارگردان این فیلم آقای چاد استاهلسکی در واقع بدلکار «نئو» در مجموعه ماتریکس بوده و حالا در قامت کارگردان قرار گرفته، به همین دلیله که فیلم از نظر بدلکاری عالیه و خیلی از آثار مشابه خود جلوتره؛ چون تکیه حداقلی بر جلوه های ویژه داره. اما از نظر داستانی و سناریو واقعا ضعیفه.
    ممنون از آقای زعفرانی بابت نقد.

    ۳۰
    1. از بازی‌های کیانو ریوز من اون چند تا نقش رمانتیکش رو دوست دارم و مثلا فیلم متفاوتی مثل Henry’s Crime… ولی تو جان ویک چیزی جز خشک دویدن ازش انتظار ندارم.

      ۲۰
  3. اکشن نسخه ۱ و ۲ به مراتب بهتر از نسخه سوم بود. لحظه های بی منطق زیادی تو فیلم وجود داره که آدم هر چی فکر میکنه هیچ استدلالی نمیتونه براش پیدا کنه, این بی منطقی رو میشه فقط تو فیلم هندی ها دید.داستان هم که به قول دوستمون باد هوا بود باز تو دو نسخه قبلی کمی داستان باورپذیرتر بود.با تمام این اشکالات با یه فیلم خوب و لذت بخش طرف هستیم . ربط این فیلم از لحاظ تئوری به ماتریکس از نظر من کاملا بی معنیه ولی از لحاظ تکنیک میشه شباهت هایی رو دید.با تشکر

    ۳۶
    1. به نظرم درگیری‌های قسمت دوم فیلم خیلی هم خوب و خلاقانه نبودند و حرکات تکراری زیادی توشون دیده می‌شد.
      من دو تا فیلم رو پششت سر هم دیدم. صحنه‌ی هندی خیلی هم ندیدم تو فیلم، نه چیزی که نشه تو هالیوود تصورش کرد.

      ۰۰
  4. ممنون بابت نقد زحمت کشیدید. ولی به نظرم این بیشتر از نقد، مقایسه بین ماتریکس و جان ویک بود. من قبول دارم وقتیکه یه فیلم میخواد از یه فیلم دیگه الگو برداری کنه باید مقایسه بشه، ولی نه تا این حد. واچوفسکی‌ها یجورایی شاهکار ساختن، ولی جان ویک فقط میخواد کشتن و اکشن و هدشات نشون بده، و تو کارش موفق هم هست. ما الان خیلی فیلم‌ داریم که حتی نمیتونن سرگرم کننده باشن، و همینکه جان ویک میتونه ۲ ساعت مسلسل وار اکشن ناب بهمون تحویل بده خیلی خوبه. و یه نکته دیگه، تو بخش نکات مثبت نوشتید مبارزات لذت بخش ولی تو نقد درباره اش توضیح ندادین.
    بازهم ممنون از نقد.

    ۱۰۲
    1. سلام
      در دنیا هیچ قاعده‌ی محکمی برای چگونه نقد نوشتن وجود نداره. من همیشه سعی می‌کنم در نقدهام به اون نکته‌ای برسم که لازمه خواننده در مواجهه با فیلم بهش توجه کنه. این فیلم هم از همون جهت دیده شده.
      در مورد نکته‌ای که درباره نکات مثبت و منفی گفتید هم باید بگم که اگه چیزی رو تو متن گفته باشم دیگه توی این بخش ذکر نمی‌کنم، و برعکس!
      ممنون که خوندید.

      ۱۰

مقالات بازی

بیشتر

چند رسانه ای

بیشتر