همانطور که در جای دیگری نیز به آن اشاره کرده بودم، صنعت بازیسازی لهستان یکی از با استعدادترین و روبهرشدترین جوامع بازیسازی دنیا است که با تکیه بر تربیت نیروی متخصص و برجسته، در حال حاضر به یکی از تولیدکنندگان برتر بازیهای ویدیویی تبدیل شده است. در ادامه با نقد و بررسی بازی FrostPunk ، یکی دیگر از محصولات این کشور در دنیای بازی همراه باشید.
استودیو «اِلِون بیت» (۱۱ bit Studios) که به عنوان سازنده و ناشر بازی فعالیت میکند، در سال ۲۰۰۹ تاسیس شده است. این شرکت ابتدا با سری بازیهای موبایلی «اَنومالی» (Anomaly) شروع بسیار موفقی را تجربه کرد که به تدریج منجر به تولید چهار بازی در از این سری شد. در سال ۲۰۱۲ این استودیو به دنبال ساخت یک بازی بزرگتر، پروژه جدید خود یعنی بازی «این جنگ من» (This war of Mine) را آغازکرد که بدون اغراق یکی از موفقیتترین بازیهای مستقل دهه اخیر است و تقریبا روی تمامی پلتفرمهای مطرح ارائه شده است. این بازی تمام هزینهی ساخت خود را فقط پس از یک هفته بعد از انتشار، پوشش داده است که یک دستاورد بزرگ برای استودیو به حساب میآید. «فراست پانک» (Frostpunk) آخرین ساخته این شرکت نیز به تازگی روی کنسولهای بازی ارائه شده تا علاوه بر کامپیوترهای خانگی در این حیطه نیز موفقیت را تجربه کند. نکته آخردر بخش معرفی اینکه این استودیو موفق کار انتشار بازی را نیز انجام میدهد که در همین زمینه انتشار یکی از بهترین بازیهای تاریخ بازیسازی ایران یعنی بازی «فرزندان مورتا» (Children of Morta) که اخیرا منتشر شده است را نیز بر عهده داشته است که نقد و بررسی آن به قلم نوید غلامی را میتوانید اینجا بخوانید.
زیر صفر، خیلی زیر صفر
اما «فراستپانک»، یک بازی در سبک استراتژی و از نوع شهرسازی و مدیریت منابع است. در این نوع بازیها معمولا هدف جمعآوری و مدیریت درست منابع و ساختن شهری به کمک آنها است که آرامش را به ساکنینش هدیه دهد. این سبک به دلیل آنکه نبردهای بازی استراتژی همزمان را نیزدر خود ندارد بیشتر برای افراد صبور جذاب است که میتوانند با صرف زمان، برنامه ریزی و پیش بینی آینده بهترین مدیریت را داشته باشند.
با رشد انقلاب صنعتی واستفادهی بیرویه از منابع طبیعی و همچنین رشد روزافزون گازهای گلخانهای موجود در جو زمین درچند صد سال اخیر، روند افزایش دمای زمین در دهههای گذشته بسیار خطرناک بوده است، به نحوی که بسیاری از چهرههای معروف مانند «لئوناردو دیکاپریو» نیز تلاشهای گستردهای برای جلوگیری از رشد آن داشتهاند و ادامه این روند میتواند زمین را دوباره وارد عصر یخبندان کند.
حالا اگر این اتفاق بیفتد چه بر سر انسانها میآید؟ این سوالی است که بازی «فراستپانک» سعی دارد به آن پاسخ دهد. در بازی به دوره تاریخی خاصی اشاره نمیشود اما با توجه به تکنولوژیهای موجود و سیستم ادارهی شهر، بازی باید در دوره انقلاب صنعتی و قرن ۱۷ و ۱۸ انگلستان در جریان باشد. عصر یخبندان فرا رسیده و شهرهای بزرگ مانند لندن به کلی نابود شدهاند. در این زمان تعدادی از انسانها تصمیم میگیرند شهرهای خود را ترک کرده و به سمت شمال بروند تا شاید بتوانند آنجا آخرین شهر زمین را با معدود بازماندگان از سرمای شدید، تاسیس کنند. حالا بشر برای چند روز زندگی بیشتر در تقلا است. اینجاست که شما باید در نقش مدیر و سازنده این شهر وارد عمل شوید.
اما این بازی فقط یک مدیریت شهری معمولی نیست. بزرگترین دشمن شما در راه ساخت این شهر سرمای فلجکننده محیط یخزده پیرامون شما است. بازی در دمای محیطی منفی ۲۰ درجه شروع میشود. شاید این دما برای ما بسیار پایین به حساب بیاید اما در بازی «فراستپانک» حکم بهشت را دارد چون با پیشروی در بازی این میزان به بسیار پاینتر از این هم تنزل پیدا خواهد کرد. من به شخصه در بازی دمای منفی هفتاد درجه را هم تجربه کردم که به نظر دیوانهکننده است.
زیادش کن!
شما باید قبل از هر کاری به فکر تامین گرمای شهرتان باشید. اصلیترین منبع برای این کار ذغال سنگ و اسحه اصلیتان یعنی «ژنراتور» اصلی شهر است که در واقع قلب تپنده آن نیز به حساب میآید. معماری جالب شهر به شکلی است که تمام ساختمانها به صورت دایره شکل در اطراف «ژنراتور» ساخته میشوند تا از گرمای آن استفاده کنند و در واقع زنده بمانند. به غیر از ذغال سنگ، غذا، چوب و فلز به ترتیب مهمترین منابع بازی هستند و به همه آنها برای پیشرفت در بازی نیاز دارید. البته به تدریج منابع دیگری نیز در دسترس قرار میگیرند که برای ارتقاهای بالاتر مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از مهمترین بخشهای بازی امکان ارتقا ساختمانها و قابلیتها است که نقش بسیار تعیینکنندهای در بقای شما دارد. اکثر این ارتقاها خوب هستند اما بدون بعضی از آنها اصلا امکان ادامه بازی وجود ندارد. به همان ترتیب اهمیت منابع، ارتقا آنها نیز مهم است. بدون شک مهمترین کار برای هر مدیر لایقی در این بازی تقویت ژنراتور و میزان جمع آوری ذغال سنگ است. بعد از آن همه به ترتیب غذا، چوب و سنگ باید مورد توجه قرار بگیرد. شهر خود را میتوانید در چهار حیطه گرما، منابع، کشف محیط پیرامون و تکنولوژی ارتقا دهید.
تصمیم درست و به موقع (وظیفه اصلی هر مدیر!) اصلیترین چالش بازی به حساب میآید. شرایط جوی بد و بدتر، افزایش جمعیت و مشکلاتش، نارضایتی و خشونت و ناامیدی مردم، تنها تعدادی از مشکلاتی است که بازی جلوی راه مدیری لایق چون شما قرار میدهد. اما ابزارهایی نیز در بازی وجود دارند که به کمک آنها میتوانید از پس این مشکلات برآیید.
کتاب قانون
اولین ابزاری که به آن اشاره شد ارتقا ساختمانها و قابلیتهای آنها است. بعد از آن شما میتوانید با وضع قوانین جدید در شهرتان به مدیرت بحرانهای آن بپردازید. کتاب قانون بازی چند حیطه مختلف را شامل میشود و به تدریج بخشهای جدیدی نیز به آن اضافه خواهد شد. اولین بخش این کتاب بقا (Survive) نام دارد. قوانین این بخش برای آن بوجود آمدهاند که شما بتوانید به هر قیمت ممکن، بقای شهر خود را تضمین کنید، حتی به قیمت از بین رفتن عدهای یا به کارگیری کودکان در مشاغل مختلف و یا ایجاد نوبتهای کاری بلند مدت. البته بازی برای اکثر قوانین دو انتخاب مجزا در اختیارتان قرار میدهد که هر کدام فوایدی داشته و نتایج و عواقبی نیز در بر خواهند داشت.
پس از پیشرفت در بازی وضع قوانین نیز وارد مرحله تازهای میشوند و دست شما را در نحوه اداره شهر باز میگذارند. مثلا استفاده از نظم، قانونمداری بالا و تبعیت از فرمان یا رفتن به سوی یک حاکمیت معنوی و ترویج دعا و شکرگذاری. انتخاب با شما است اما در هر حالت باید مطمئن شوید که درجه امیدواری و نارضایتی مردم شهر تغییر چندانی نکند زیرا از دستدادن امید منجر به کار کمتر و حتی مرگ ومیر بیشتر میشود در حالیکه بالا رفتن نارضایتی ممکن است باعث بروز خشونت و یا حتی آشوب در شهر شود.
همین طور که میبینید اگر قابلیت مدیریت بالایی در خود سراغ ندارید نباید به بازی «فراستپانک» نزدیک شوید. البته در بازی به نقش تجربه در مدیریت نیز توچه خوبی شده و قطعا در هر بار بازیکردن، مدیریت بهتری خواهید داشت چون دیگر اشتباهات قبل را تکرار نخواهید کرد؛ مثلا حالا وقتی میدانید قرار است ظرف سه روز دمای هوا سه درجه افت کند باید این را نیز بدانید که شما به کوهی از ذغال سنگ برای زنده ماندن در این مدت نیاز خواهید داشت.
معجزه حرفهایها
همانطور که گفته شد، لهستان مهد نیروی کارآمد بومی در صنعت بازیسازی است. بازی «فراستپانک» از تعدادی گرافیست معرکه سود میبرد که حاصل کارشان مناظر چشمنوازی را برای بیننده ایجاد میکند. به صورت خلاصه باید گفت کار این تیم خارقالعاده است. در بخش دوبعدی، «طرحهای مفهومی» (Concept Art) بکری که برای بازی زده شده آنچنان عالی هستند که میتوان ساعتها محو تماشای آنها شد. اتمسفر موردنظر بازی از جهانی آخرالزمانی و فلج از عصر یخبندان به خوبی در تک تک این آثار دیده میشود. در بخش سه بعدی و درون بازی نیز گرافیک فوقالعاده است. افکتهای سرما و برف و «ژنراتور» بسیار خوب هستند، به ویژه میتوان از جلوههای ذرات معرکه بازی یاد کرد. بخش نمایش دمای محیط و ساختمانها نیز بسیار زیبا و کاربردی طراحی شده اند.
موسیقی بازی ساخته «پیوتر میوزیال» (Piotr Musial) است که سابقه طولانی در ساخت موسیقی برای بازیهای ویدیویی و فیلم دارد. او برای تعدادی از بازیهای همین استودیو از جمله «این جنگ من» نیز موسیقی متن تهیه کرده است. او با استفاده از سازهای زهی مانند ویولن موسیقی غم انگیر اما زیبایی تولید کرده که به شدت به ایجاد حس و اتمسفر بازی کمک میکند و در خدمت آن است. موسیقی بازی به صورت جداگانه نیزمنتشر شده که پیشنهاد میکنم آن را از دست ندهید.
در پایان نقد بازی FrostPunk باید اذعان کنم که «فراستپانک» یک بازی معرکه است که فقط سبک آن کمی از محبوبیتاش کم خواهد کرد. من به واسطه علاقه زیاد به سبک استراتژی بازیهای زیادی در این حیطه را بازی و نقد کردهام اما به جرات میتوانم بگویم، اگر به دنبال یک بازی استراتژی و مدیریتی سطح بالا هستید بدون لحظهای درنگ به سراغ بازی فراست پانک بروید.
Verdict
Platform: PS4- Score: 9 Out of 10
In the end, I must confess that FrostPunk is a brilliant video game and just its Genre may reduce its attractiveness very slightly. I am an expert and lover of Strategy games and supposedly I get encounter to those type of game very Often, I Recommend if you looking for a high level strategic and management game, don’t miss FrostPunk.