گروهی بی در و پیکر
خانه » نقد و بررسی
بازی Bookbound Brigade یکی از بازیهای مستقل سال ۲۰۲۰ در سبک مترویدوانیا است که توسط استودیو Digital Tales توسعه یافته و هم اکنون برای تمام کنسولهای نسل هشتمی و رایانههای شخصی در دسترس قرار دارد. بازی در فضایی کمدی جریان دارد و داستان ساده و بی آلایشی را روایت میکند. در ادامه با دنیای بازی و بررسی بازی Bookbound Brigade همراه باشید.
قضیه از این قرار است که در کتابخانهای بسیار وسیع و غنی، که هاب بازی نیز هست، کتابی به نام «کتاب کتابها» (Book of Books یا به اصطلاح: B.o.B.) قرار دارد. در آن، تمام وقایع جهان، شخصیتهای تاثیرگذار تاریخ و اعمال آنها ثبت شده. کتاب کتابها در امنترین نقطهی کتابخانه، مهر و موم شده و به غیر از شخصیت راوی، شخص دیگری به آن دسترسی ندارد. با این حال، شخصی موفق میشود به کتابخانهی بزرگ نفوذ کرده و چندین صفحه از کتاب کتابها را بدزدد. راوی، گروهی از قهرمانان تاریخی-اسطورهای را موظف میکند که به دنبال سارق و صفحات دزدیده شدهی کتاب کتابها بروند. این گروه از هشت نفر (در ابتدای بازی شش نفر) از معروفترین شخصیتهای تاریخ و اساطیر تشکیل شده: از شاه آرتور گرفته تا میمون شاه، نیکولا تسلا و رابین هود.
بازی Bookbound Brigade با استفاده از سبک هنری کاریکاتوری در طراحی محیط و شخصیتها و دیالوگنویسیهای خوب و همراه با شوخیهای جالب ، به خوبی موفق شده تا طنز به نسبت خوبی را به این شخصیتهای معروف ببخشد. با این حال، همان طور که از یک بازی مستقل با بودجهی نه چندان زیاد انتظار میرود، شخصیتهای بازی (به غیر از کاتسینهای اصلی، نظیر افتتاحیه) دیالوگهای صداگذاری شده ندارد. زمانی که باکس دیالوگ هر شخصیت ظاهر میشود، وی ادا و اطوار و نواهای مسخرهای از خود تولید میکند. با اینکه بر خلاف تصور احتمالی سازندگان، این ادا و اطوار بر کمدی بازی چیزی اضافه نمیکنند، اما ایرادی نیز به آنها وارد نیست چراکه به نحو جالبی صداگذاری شدهاند.
پس از افتتاحیه، مخاطب با گروهی از قهرمانان مختلف مواجه میشود. در ابتدا احتمالا این فکر به ذهن مخاطب خطور میکند که همانند اکثر بازیهایی که به جای یک قهرمان، باید کنترل یک گروه قهرمان را بهدست گرفت، با گیمپلی پیچیدهای در کنترل آنها مواجه خواهد شد، اما درست چند لحظهی بعد، متوجه سادگی هر چه تمامتر گیمپلی بازی میشویم. در واقع در بازی Bookbound Brigade تمام اعضای گروه با یک دکمه حمله میکنند، با یک دکمه همگی دفاع و همگی دوشادوش هم حرکت میکنند. اوج پیچیدگی گیمپلی بازی در زمینهی کنترل گروه، به مدیریت شکل قرارگیری اعضای گروه (دوشادوش هم، ردیفی، ستونی یا دایرهای) و پرتاب دشمنان به جهتهای مختلف خلاصه میشود.
صحبت از دشمنان شد؛ بازی Bookbound Brigade در کنار هاب خود (که همان کتابخانه است) از چند جهان مختلف تشکیل شده. این جهانها که حکم دانجنهای بازی را دارند، از نظر کمی چندان متعدد نیستند، ولی از نظر کیفی به خوبی از یک دیگر تفکیک میشوند. از جزیرهای دور افتاده گرفته تا مقبرهای باستانی و لندن ویکتوریایی؛ طراحان بازی به خوبی برای هر یک تلاش کردهاند. در هر یک از دانجنها دشمنان منحصر به فردی وجود دارند که با وجود طراحی متفاوتشان، استراتژی تیم در برابر آنها چندان تفاوتی نمیکند.
راوی به ترتیب تیم قهرمانان را به هر یک از این جهانها میفرستد، اما به سبب بودجهی کم استودیو یا کم کاری آنها، بازی برای این که تعداد نه چندان زیاد دانجنهایش برای مخاطب برملا نشود، مخاطب را وادار میسازد که دانجنها را نیمهکاره گذاشته و به بهانههای روایی مختلف (نظیر یافتن یک عضو جدید برای گروه) گروه را به دانجنهای دیگر میفرستد.
از طرفی، هر چه جلوتر میرویم، با وجود طراحی هنری بهنسبت خوب و پرتنوع بازی، بیشتر و بیشتر به لول دیزاین فاجعهبار آن پی خواهیم برد. این لول دیزاین فاجعهبار از دو دلیل نشات میگیرد که هر دو در نتیجهی بیتجربگی تیم سازنده هستند. نخست، طراحی گیج کننده، عجیب و غریب و گاهی بیهودهی برخی قسمتهای دانجنها. برخی معماهای بازی به وضوح بوی ناشیگری میدهند. همانند معمایی که برای حل آن باید مسیری بسیار طولانی را طی کرد تا چند اهرم را چرخاند و تازه بعد از برگشت متوجه میشوید که ترتیب چرخاندن اهرمها اهمیت دارد. یا قسمتهایی که (اگر بشود نام آنها را معما گذاشت) برای گشوده شدن دری باید سه دکمه را با ترتیب مشخصی فشرد، اما بازی هیچ سرنخی را برای حل این معما و معماهای دیگر در مقابل مخاطب نمیگذارد و تنها سلاح تیم قهرمانان در این مسیر، شانس است. به این شبهمعماها، قسمتهای صعب العبور یا حتی غیر قابل عبور (به خصوص در درجات سختی بالا) را اضافه کنید.
دومین دلیل ضعف لول دیزاین بازی Bookbound Brigade، ضعف شدید سازنده در فراهم ساختن نقشه است. نقشه در بازی وجود دارد ، اما صادقانه بگویم، بود و نبود آن فرقی نمیکند. نقشهی بازی به قدری عجیب و در عین حال مینیمال است که عملا به مخاطب هیچ اطلاعاتی را نمیدهد و بازیکن تنها از طریق گشتوگذار قادر به شناخت محیطهای بازی خواهد بود. به شخصه با وجود تلاش فراوان حتی موفق نشدم مقیاس نقشه را متوجه شدم، چه برسد به این که از آن در دانجنها کمک بگیرم. این نقشهی گیج کننده به پیچیدگی دانجنهای بازی به شدت دامن میزند و حتی هیچ بعید نیست که مخاطب در هاب بازی نیز گم شود و نتواند هدف خود را بیابد.
با این حال اگر موفق به پیشروی در بازی شوید، بازی به مرورْ مکانیکهای جدید و جالبی را به گیمپلی خود اضافه میکند. نظیر سنگربندی عمودی یا دوشادوش برای اعضای گروه که پیشتر ذکر شدند و در گذر از موانع محیطی کاربرد دارند، تا حتی سنگربندی دایرهای که سرعت حرکت گروه را به شدت افزایش میدهد. از طرفی، هر قهرمان یک قدرت مخصوص و ویژه دارد که با پیشروی در بازی در دسترس قرار میگیرد؛ مثلا یکی از قهرمانان میتواند با جادو نوع بهخصوصی از قفلها را باز کند.
مشکل دیگری در پورت رایانههای شخصی بازی وجود دارد که تجربهی آن را برای بسیاری از مخاطبین این پلتفرم ملامت بار میسازد و آن کنترل بد بازی از طریق کیبورد است. این کنترل بد از دو مشکل تشکیل شده. نخستین و اصلیترین مشکل، عدم پیروی بازی از چینش مرسوم کلیدهای بازیهای مختلف روی کیبورد (کلیدهای WASD) است. Bookbound Brigade کلیدهای متفاوتی را برای کنترل گروه به مخاطب معرفی میکند و حتی برای فرا خواندن صفحهی توقف بازی (Pause Menu)، به جای کلید مرسوم Esc باید از کلید P استفاده نمود.
عادت کردن به این کلید چینی جدید، دشوار است و به خصوص در اوایل بازی، احتمالا تجربهی مخاطب را مختل میسازد. از طرفی، مشکل دوم کنترل بازی از طریق کیبورد این است که در معدودی از قسمتهای بازی، منوی کاربر (UI) و آموزش بازی از ساختار کنترلر کنسولی تبعیت میکنند. مثلا در قسمتی، با کمال تعجب بازی از شما میخواهد کلید مثلث را متناوباً فشار دهید و پیسی گیمر هاج و واج باید یکی یکی کلیدهای صفحه کلیدش را امتحان کند تا ببیند کدام یک جواب میدهد! خوشبختانه تعداد این قسمتها که اصلاح آن از زیر سبیل استودیو در رفته، چندان زیاد نیست.
در مورد بازی Bookbound Brigade میتوان گفت که کار استودیوی Digital Tale بهخصوص طراحان گرافیک و هنرمندان آن در طراحی شخصیتها، طراحی محیطهای متنوع، دیالوگنویسی و… قابل تمجید است، ولی مشکلاتی جدی نظیر لول دیزاین فاجعه بار، کنترل بد بازی روی رایانههای شخصی و… که غالبا نتیجهی بیتجربگی سازندگان هستند، Bookbound Brigade را به عنوانی غیرقابل تحمل تبدیل کردهاند. امیدواریم که استودیوی Digital Tales با حفظ و تقویت ایدههای جالب و نقاط قوت این بازی و درس گرفتن از نقاط ضعف خود، در آینده به استودیوی مستقل موفقی تبدیل شود.
Verdict
Platform: PC – Score 4 out of 10
About Bookbound Brigade, it should be mentioned that the work of Digital Tale studio, especially the visual arts of the characters and environment are admirable and dialogues are well-written. However, some serious problems like disastrous level design and a not-suitable controlling system on PC which mainly comes from the low experience of the developers, make Bookbound Brigade unplayable. There is hope that Digital Tales will keep and improve its interesting ideas and learn some lessons from the mentioned problems to become a successful independent studio in the future.
(این نقد و بررسی پس از بیش از چهار ساعت تجربهی عنوان Bookbound Brigade روی پلتفرم رایانههای شخصی، بر اساس نسخهی منتقدین ارسالی از طرف ناشر، Intragames، به نگارش در آمده است.)
منتقد سینمایی، کارشناس بازی؛ ادبجوی ادبیات، پناهجوی موسیقی
1 دیدگاه ثبت شده است
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
خوبه